dimecres, 24 de maig del 2017

El retorn del president Tarradellas (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


“Ja sóc aquí”

El 23 d’octubre de 1977, després que tres dies abans s’entrevistés a Madrid amb el president del Govern espanyol i amb el Rei, Josep Tarradellas i Joan, el 125è president de la Generalitat de Catalunya, fins llavors a l’exili, va tornar a Barcelona on va ser rebut per de manera multitudinària  va pronunciar,  des del balcó del Palau de la Generalitat,  la cèlebre frase "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí". L'endemà mateix va prendre possessió del càrrec al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. 

La figura del President Tarradellas, que podem conèixer mitjançant la seva biografia, és d’una importància cabdal, ja que la seva vida política va ser molt intensa i extensa: De militant del CADCI a secretari general d'ERC i a Conseller del Govern de la Generalitat, durant la República. Després de la rebel·lió militar franquista i la llarga guerra del 36-39 va patir un exili de de 38 anys, durant el qual, el 1954, va ser nomenat el 125è president de la Generalitat de Catalunya. 

Ara , en el 40è aniversari d’aquest retorn del president Tarradellas amb la restitució de la institució dipositària de la legalitat republicana sota el braç, és una bona ocasió per aproximar-nos a aquells fets en concret, al moment polític en el qual es van produir i en els protagonistes dels esdeveniments. 

Els aspectes de la llarga trajectòria política de Josep Tarradellas els haurem d’ajornar per a un altre programa. En el programa d’avui, ens centrarem en el retorn a Catalunya del Molt Honorable Josep Tarradellas i Joan, President de la Generalitat, per la importància que té el fet de la restitució de la Generalitat Republicana com a institució de Govern del Principat de Catalunya, abans de l'aprovació de la constitució Espanyola de 1978.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada