dimarts, 9 de maig del 2017

Els secrets del Tractat d'Armoria, de Joan Ramon Vila (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


A La Clau de la nostra història hem dedicat diversos programes a la censura i a l’historicidi que va patir la nació catalana principalment durant el segle XVI. En el progtama d'avui ens hi tornarem a referir.

¿Per què, 150 anys després del naixement de la impremta, un escriptor deixaria, volgudament i conscientment les seves obres manuscrites i inèdites?

Això és el que va fer en Jaume Ramon Vila, que va néixer a Barcelona, segurament sobre els anys 1569-1570 i que va morir el 1638. Heraldista i prevere, provinent d’una família  noble d'origen empordanès.

En Ramon Vila podria haver aprofitat la impremta per divulgar la seva obra entre molts més lector. Segons ell mateix explica, però, les va voler deixar manuscrites per burlar, precisament, la censura de l’època. El movia la intenció de preservar-les de les falsedats que sovint s’hi introduïen en els textos a mesura que aquests anaven passant per la impremta.

De les seves obres destaca la Crònica de Jaume I amb un pròleg seu de veritable antologia. Vila explica que redacta la còpia per desmentir les falsedats que historiadors castellans llençaven contra els catalans.

La seva obra magna i inacabada és el Tractat d’Armoria que es conserva actualment a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Una obra, també, manuscrita i monumental.  Consta de quatre volums i cadascun  pesa entre quatre i cinc quilos Conté una gran quantitat d’informació molt valuosa. Els quatre volums estan farcits d’escuts d’armes. Són les armes de les nissagues de les de les diferents cases de les nobleses catalana, aragonesa, valenciana... les del casal dels reis de Catalunya i Aragó i les de les famílies dirigents dels reialmes que hi estan relacionats, és a saber, les dels regnes de València, Nàpols, Sicília,Jerusalem, Xipre, Flandes o Borgonya....

Aquesta obra també fa evident que va ser a Barcelona on els Reis Catòlics i en Colom es van torbar per parlar del finançament de l’empresa de la descoberta i que se li van donar 17 mil ducats per poder organitzar-la. I els ducats eren aleshores una moneda en curs només al Principat i no pas a Castella, on s’usaven els maravedís.

No ens podem oblidar, però, del dietari que va escriure Jaume Ramón Vila i que comprèn els anys 1596 a 1601. Una obra que recull els esdeveniments més importants de la ciutat de Barcelona i del Principat. Vila posaria al servei d’aquest dietari tots els seus coneixements sobre l’elaboració de textos historiogràfics i ens donaria com a resultat un dietari basat en el principi de veracitat, creat a partir de notes i farcit de fonts documentals que reforcen el seu discurs. L’estudi de les fonts i del dietari en general ens acosten a un autor fins ara un tant menystingut i ens permeten aprofundir en el coneixement de l’època i els seus autors.

Avui, a LA CLAU de la nostra història Jaume Ramón Vila i la seva obra. 

2 comentaris :

  1. Sóc Montserrat Montesinos, la persona convidada aquest dia per parlar d'aquest tema. Hi ha un petit error: el nom de l'autor del Tractat d'Armoria és Jaume Ramón Vila, no Joan Ramon. Prego correcció, si us plau. Conforme amb tota la resta. montsemon2@yahoo.com

    ResponElimina