dimecres, 31 de maig del 2017

Barcelona 1714, crònica de tinta i pólvora (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)

La Guerra de Successió va ser el conflicte que va enfrontar les principals potències europees durant els anys 1701 al 1713.
El 1713 va ser un any clau, perquè es va produir un canvi radical d’actitud d’un dels contendents, el Regne Unit de la Gran Bretanya, que va abandonar la causa de l’arxiduc Carles a canvi del domini sobre Gibraltar i Menorca. La pau es va signar a Utrech l’abril de 1713 i, d’aquesta manera, Felip V s’assegurava el tron d’Espanya i els anglesos el seu predomini a la Mediterrània occidental.
Catalunya, que encara resistia a favor de l’arxiduc Carles, va ser abandonada a la seva sort, fins i tot, al cap d’un temps, pel mateix Arxiduc... El Principat i les Balears es van trobar completament sols en la seva resistència contra les tropes filipistes.
Així s’iniciava la darrera fase d’aquella guerra europea que, en aquesta darrera etapa, va ser definida pels mateixos borbònics com “La Guerra de Catalunya” o “La rebel·lió dels catalans”.
El 25 de juliol de 1713, l’exèrcit francoespanyol compost per 25.000 homes i comandat inicialment pel Duc de Pòpuli, posava setge a la ciutat de Barcelona, un setge que s’allargaria durant més d’un any.
A partir del mes de juliol el Duc de Bwerwick substituiria el de Pòpuli i s’afegirien reforços a les tropes francoespanyoles que van arribar a sumar prop de 90.000 efectius.
L’11 de setembre de 1714 es va produir l’atac final i definitiu i la caiguda de la ciutat de Barcelona. Els historiadors xifren en 6850 persones les baixes catalanes produïdes durant el setge i en unes 15.000 les borbòniques. Durant els mesos del setge van caure a Barcelona unes 30.000 bombes que van destrossar completament un terç de la ciutat i en van malmetre un altre terç.
El 12 de setembre de 1714 Felip V iniciaria la dura repressió contra Catalunya.
Avui parlarem del setge de Barcelona i de l'exposició que es pot visitar a la seu del Memorial 1714, basada en el llibre "Barcelona 1714. Jacques Rigaud: crònica de tinta i pólvora". El llibre, de F. Xavier Hernández i Francesc Riart, ofereix la visió d'un il·lustrador i cronista occità que descriu en profunditat la teoria militar del moment i mostra com es va posar en pràctica al setge de Barcelona.  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada