dilluns, 1 de maig del 2017

Catalunya, potència mundial de l'esport (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Segur que coneixeu aquests noms ...

Josep Samitier, Ricard Zamora, Joaquim Blume, Miquel Poblet, Gemma Mengual, Andrea Fuentes, Ona Carbonell, Mireia B elmonte, Pau i Marc Gasol, Joan Carles Navarro, el Purito Rodríguez, Jordi Tarrés, Marc Márquez, Pol Espargaró, Maverick Viñales, Xavi Hernández, Josep Guardiola, Víctor Tomàs, Xavi Pasqual.....

La llista és inacabable... tots tenen en comú el fet de ser esportistes catalans que en l’esport individual o col·lectiu han aconseguit un nivell d’excel·lència mundial.... 

Actualment, i malgrat les prohibicions i els vetos de l’Estat espanyol, tenim 21 esports on, oficialment, hem pogut competir com a selecció catalana. Alguns de força prestigi com són els del rugbi, futbol sala, patinatge o curses de muntanya.

L'esport, tal com el coneixem avui en dia, es començà a desenvolupar a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX i anà creixent progressivament durant el primer quart del segle XX.

Els primers clubs o associacions esportives estan molt lligats a l’aristocràcia... el Círculo Ecuestre (1856), la Societat de Regates (1873) o el Polo Club (1897).

El 1906, per iniciativa del Mundo Deportivo, se celebrà a Barcelona "La Setmana Esportiva", que va ser la primera proposta d'uns jocs esportius a Catalunya. El 1912 es va constituir la Federació de Societats Esportives de Barcelona, el primer gran organisme esportiu que representava les diferents federacions esportives de Catalunya.

A finals del 1913 es va crear el Comitè Olímpic Català, molt més antic que l’espanyol que no es va fundar fins al 1922.

La Guerra Civil i la postguerra van representar una greu aturada per l'esport català. Instal·lacions esportives malmeses, esportistes i dirigents morts o exiliats. Molts clubs o associacions van desaparèixer o van tenir greus dificultats per reprendre el camí. L'esport català, a més, va perdre la seva autonomia i va passar a dependre directament del govern de Madrid.

Catalunya ha tingut i té un nivell d’excel·lència en la majoria d’esports, ja siguin de pràctica individual o col·lectiva i ha estat pionera a l’Estat espanyol  de molts esports, com ara l'atletisme, la boxa, el ciclisme, l'hoquei sobre herba, la natació o el waterpolo, entre altres.

En el programa d’avui de LA CLAU de la nostra història volem parlar de l’esport català. Ho farem amb una de les persones que millor el coneix: El periodista Frederic Porta.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada