dimarts, 20 de març del 2018

Josep Rovira i Canals. dirigent obrer, polític i revolucionari (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)



L’any 1902, a Rubí, en el si d’una família obrera, naixia Josep Rovira i Canals, dirigent obrer, polític i revolucionari que va dedicar tota la seva vida al servei de Catalunya i del socialisme. 


Des de sempre va estar vinculat amb sectors radicals del catalanisme i l’any 1922 va fugir a França per no haver de fer el servei militar al Marroc. A França, es va posar en contacte amb Francesc Macià i s’afilià a Estat Català. Va participar en l’organització de la invasió que Macià havia previst per alliberar Catalunya. El complot de Prats de Motlló, tal com se’l va denominar, va ser descobert i Rovira va ser detingut, conjuntament amb Macià i la resta de companys. Va ser expulsat a Bèlgica i després va viure a Mèxic i a Guatemala on, a partir dels seus coneixements militars, va ser instructor dels insurrectes guatemalencs i va participar de manera activa en la guerrilla d’alliberament nacional de Guatemala.  


El 1932 va tornar a Catalunya i, després d'abandonar Estat Català, va fundar amb en Jaume Compte el Partit Català Proletari. Rovira però, després va ingressar al Bloc Obrer i Camperol, va formar part del seu comitè executiu, càrrec que va conservar posteriorment dins del Partit Obrer d’Unificació Marxista, el POUM. 
El juliol de 1936, va representar el POUM dins del Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya i va organitzar la columna Lenin, posteriorment divisió 29, que va actuar al front d’Aragó. Va ser detingut pels fets de maig de 1937, posat en llibertat i empresonat de nou el 1938. Va fugir a l’exili i des de França va participar en la Resistència contra el nazisme .

Va impulsar la creació del Moviment Socialista de Catalunya que es va crear oficialment el 14 de gener de 1945 i que aplegava sectors procedents de l’antiga Unió Socialista de Catalunya i de la Federació Catalana del PSOE.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada