dimecres, 13 d’octubre del 2021

Llibre blanc de la Conferència Independències Unilaterals. Acabar amb l’exili, el gran objectiu del govern espanyol.

Vull una resposta. 10a temporada. Emès l'11 d'octubre de 2021 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats 

Arnau Padró membre del SN de l’ANC

Joan Puig, editor larepublica.cat

Francesc Marco, Doctor en Història contemporània de Catalunya a la UAB.

Davantal

Martí Vilanova i Purcallas...Segurament a molts de vosaltres no us diu res aquest nom. Aquest és un fet que demostra la necessitat de recuperar la memòria històrica i tenir-la sempre ben present.

Aquest cap de setmana, s’ha fet a Figueres un homenatge a la persona de Martí Vilanova. Un record i un homenatge que va començar dissabte amb una acte a l’Auditori del Casino de l’esport, que va continuar ahir amb una ofrena floral al cementiri de Figueres, on és enterrat, i que acabarà demà dimarts amb una visita a Prats de Motlló.

Martí Vilanova va ser un republicà marxista lluitador per la llibertat, per les llibertats. En els temps de la Primera Guerra Mundial i de la postguerra, Martí Vilanova va anar evolucionant des del republicanisme fins al marxisme revolucionari que sempre va fer del tot compatible amb el nacionalisme català.

Membre d’Estat Català es va haver d’exiliar a Catalunya Nord Lloctinent de Macià, va encapçalar una de les dues columnes de combatents durant els fets de Prats de Motlló.

El 1927, 18 d'aquests combatents, Martí Vilanova entre ells, van afrontar el judici a París. Els advocats en va fer una defensa totalment política. .

Henry Torrés, un dels advocats, va fer aquesta declaració: “Els conjurats catalans representen la pervivència de l’esperit rebel de la Catalunya oprimida. Històricament, Catalunya ha resistit sempre violentament a ésser governada i fins a l’adveniment de la dictadura militar de Primo de Rivera, passant per l’odiós regnat de Felip V, botxí de les darreres llibertats catalanes, hom no troba més que pàgines de revolta, de violència i de sang en la nostra història amb Espanya.  [...]va exposar que l’acció es devia al desig d’assolir una “República Catalana Independent [...] que anàvem a implantar per la violència, ja que és aquest l’únic mitjà pel qual Espanya pot entrar en raó”.

El judici va acabar esdevenint un èxit inqüestionable per a la causa catalanista i republicana. Es va fer realitat la frase que Macià va dir als seus homes arran de la detenció: “Perdent, guanyarem”.

Homes com Macià, Martí Vilanova... fets com el de Prats de Motlló ens fan pensar, ens obliguen a reflexionar... i a aprendre a extreure el millor dels anomenats fracassos o de les preteses derrotes.

Parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del president Francesc Macià

“El seny, si no va acompanyat d'una ferma voluntat de combat només serveix per tapar covardies.”

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem a tots lliures. Els volem a tots a casa.

Tornem la setmana que ve. 

Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada