dimecres, 27 d’octubre del 2021

Vía única. El camí cap a la llibertat

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 25 d'octubre de 2017, per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats

Albert Pont, Cercle Català de Negocis. En les darreres eleccions al Parlament de Catalunya va ser cap de llista pel FNC

Santiago Espot, impulsor i membre de l’executiva de Força Catalunya

Davantal

L’1 i el 3 d’octubre de 2017 van ser un èxit d’empodarament de la gent i una victòria inqüestionable. L’Estat espanyol es va trobar aquells dies amb una Catalunya a un pam de la independència. Els dies posteriors, a cada dia que passava, es va anar forjant el que seria el fracàs final.  

L’estratègia que s’havia construït cap a la independència es basava en la desconnexió unilateral que pressuposava que era possible passar de la legalitat espanyola a la legalitat catalana mitjançant l’aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica per part del Parlament de Catalunya. Abans, però, calia haver construït les “Estructures d’Estat” que, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra permetrien tenir el control efectiu del país.

El fracàs va resultar evident. Era un model de desconnexió basat en la manera com Estònia, Letònia i Lituània es van emancipar de Moscou.  Es va arribar declarar la independència, però mai no es van atrevir a fer-la efectiva. No va arribar l’ordre d’activar el pla de defensa civil, els polítics, la majoria, van marxar i ens va caure al damunt l’article 155. 

Des de llavors, multitud de veus han anat proclamant la seva pròpia “estratègia” per fer efectiva la independència.  La  vaga general indefinida. L’ocupació dels carrers. La multiplicació d’Urquinaones arreu del país. Els talls massius de carreteres i autopistes. Envair els punts més estratègics del país, aeroports, el port, les comunicacions. Aturar completament l’economia i un llarg etcètera.

Per això sorprèn, en certa manera, que algú ens digui i deixi escrit que “Tenir el control del territori no vol dir tenir la capacitat d’alterar el bon funcionament del país. Tot al contrari, suposa assumir el bon funcionament de l’economia, les infraestructures i els serveis públics. L’Estat català no ha d’incentivar ni la crema de contenidors ni el tall de les vies de comunicació, ni cap altra sabotatge a les nostres pròpies infraestructures i serveis.”

I no únicament això, sinó que elabora un pla estratègic per a fer efectiva la independència de Catalunya segons el Dret Internacional.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana extreta del llibre d’Albert Pont, “Via única”

“No sabem si ens enviaran els tancs, o no; però si ens els envien, ens comprometem a resistir amb totes les nostres forces. No sabem si l’Estat espanyol farà morts, o no; però si en fa, o si ja n’ha fet, no permetrem que sigui en va.”

El nostre pensament continua estant amb tota la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem a tots lliures. Els volem a tots a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada