dijous, 4 de novembre del 2021

Llengua i República. El manifest Koiné argumentat

Vull una resposta. 10a temporada. Emès l'1 de novembre de 2021 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats

Blanca Serra, lingüista, Grup Koiné

Àngels Folch, mestra, Grup Koiné

Enric Larreula, escriptor i professor universitari,  Grup Koiné

Lluís de Yzaguirre, doctor en Filologia, Grup Koiné

Davantal 

Des del 2012, ens hem fet una fart de debatre, discutir, fer documents i informes sobre molts aspectes d’una futura Catalunya independent. En canvi,  el debat sobre la llengua i sobre l’estatuts que caldria atorgar en un Estat independent a la llengua catalana, a la castellana i a totes les altres llengües que conviuen amb nosaltres ha estat defugit de manera sistemàtica i habitual.

Fins al 31 de març de 2016, quan, a la Universitat de Barcelona, es va presentar el manifest “Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya “, l’anomenat Manifest Koiné.

El rebombori que es va organitzar va ser majúscul. Els primers signants del manifest Koiné, 200 personalitats, intel·lectuals, filòlegs i professionals de la llengua van ser titllats d’haver signat un “postulat nazi”. El llavors diputat Lluís Rabell, va dir que érem uns racistes i fonamentalistes. En opinió del Sr, Urtasun, d’ICV, volíem vetar el castellà a Catalunya, Per a molts altres, articulistes, comentaristes, ens proposàvem expulsar el castellà, trencar la cohesió social, dividir i segregar el poble català en grups etnolingüístics, instigar l’odi contra els immigrants en general i els castellanoparlants en particular... i un llarg etcètera.  

Com ja és habitual, els polítics i  els partits independentistes, amb alguna que altra honrada excepció, van córrer a reivindicar la Catalunya bilingüe, les bondats i magnificències del bilingüisme i fins i tot proclamant el castellà com la llengua també de Catalunya.   

Ara, Llengua i República i el Grup Koiné han publicat el llibre “Llengua i República. El manifest Koiné argumentat. Aquest llibre és el fruit d'un treball de 4 anys fet per les 14 persones que el 2014 van constituir el grup Koiné. S'hi responen els arguments i els prejudicis que calia rebatre i les evidències i les ignoràncies o la mala fe de molts detractors del Manifest.

L’enyorada Patrícia Gabancho, en referència al Manifest, va afirmar que “El text és com una pedra llençada en les aigües tranquil·les de la complaença i l'autoengany”.

El Manifest va acabar sent la pedra que va engegar un gran debat a l’entorn de la llengua. Desitgem que el llibre sigui el desencadenant del debat definitiu. Un debat en què parlem, uns i altres, sense pors, sense consignes partidistes. Un debat  amb arguments lingüístics a la mà.. Un debat obert a tothom, inclusiu i sobretot fet amb serenitat i respecte, com haurien de ser tots els debats. 

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Final

Marxem amb la frase de la setmana. La va pronunciar la filòloga Mercè Llorente, en l’acte de presentació del Manifest Koiné

«La llengua és determinant en la construcció de l’Estat. La llengua és l’espurna. Sense la llengua no hi hauria procés independentista, ni tan sols cap intent de separar-nos. Perquè sense la llengua catalana tampoc existiria Catalunya».

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem a tots lliures. Els volem a tots a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

2 comentaris :

  1. Estimats, la república catalana només serà possible si es fa desde la barreja de llengües i cultures.
    L'esperit republicà estarà per sobre d'aquest debat.
    La república independent de catalunya ha de ser multilingüe i multicultural O no serà !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari. Estem d'acord... I això és perfectament compatible amb les propostes del grup Koiné. Si no ho has fet ja, et recomano que llegeixis el llibre.

      Elimina