dimarts, 23 de novembre del 2021

"LAWFARE" L'estratègia de la repressió contra l'independentisme català

Convidats

Damià del Clot, Dr. en Dret. Advocat, politòleg i escriptor. Batlle per Esquerra Republicana de Catalunya de Vilassar de Mar i president del Consell Comarcal del Maresme. Autor de “Lawfare”

Dolors Feliu, jurista

Jordi Domingo, advocat, Cònsol Major del Consolat de Mar de Barcelona

Davantal

Tres anys pendents de judici. Tres anys amb l’ai al cor davant la possibilitat d’ingressar a la presó. Tres anys convivint i malvivint amb una injustícia. Finalment, ha quedat demostrat el muntatge policial i el judici estrictament polític i els “9 de Lledoners” han estat absolts.

Un cas més entre molts de l’estratègia de repressió contra l’independentisme català. L’anomenat “Lawfare”, la repressió legal, la guerra legal. En paraules de Damià Clot: Del 2010 al 2019 hem viscut el primer dels episodis d’un llarg Lawfare. El 2010 es dicta una sentència que limita l’Estat de les autonomies. El 2019 es dicta una sentència que liquida l’Estat de Dret:”

Per aplicar l’estratègia del Lawfare l’Estat espanyol ha anat adaptant progressivament les regles del joc. Prncipalment, ho ha fet amb dues lleis: La Llei orgànica del 2015 de Protección y Seguridad Ciudadana (més coneguda com la Llei mordassa) i la Llei orgànica del 2015 de reforma de la Llei del Tribunal Constitucional amb l’objectiu que aquest tribunal pogués executar les seves pròpies sentències. Ambdues lleis ampliaven considerablement el poder dels jutges.

Hi ha molt més a explicar, però, en aquesta guerra legal. Per això avui, parlarem del llibre “Lawfare. L’estratègia de repressió contra l’independentisme català” de Damià Clot, perquè  “si la història política de l'Estat espanyol és una història de violència, la de les relacions entre l'Estat espanyol i Catalunya és una història de repressió, de persecució, d'intolerància, de venjances, d'humiliacions i, també, de violència.”

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de la presentació que en fa del llibre “Lawfare” el que va ser Conseller de Justícia, Carles Mundó:

Més poderosa que la repressió i que les lleis injustes és la força de la gent, que amb el seu vot i el seu compromís democràtic, cívic i pacífic pot aconseguir allò que avui sembla impossible demà sigui inevitable.

Mentre hi hagi un sol exiliat, un sol empresonat, un sol represaliat polític, des d’aquest programa marxarem sempre amb el pensament posat en tots ells. Els volem a tots lliures. Els volem a tots a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina! 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada