dijous, 11 de novembre del 2021

7 de novembre. Catalunya Nord. Assemblea Representants CxR. Negociació pressupostos espanyols

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 8 de novembre de 2021 per ETV Llobregat i TerraMar 

Convidats

Francesc Abad, analista polític

Joan Puig,  editor de larepublica.cat

Joan Guarch, membre fundador de Catalunya Proposa

Connexió Catalunya Nord Pablo Bonat, professor de secundària i de formació per a adults. Activista social i cultural, membre de la corresponsalia a Catalunya Nord de la Directa, i col·laborador en mitjans com Crític, Mèdia.cat i Ràdio Arrels. És militant del Casal de Perpinyà.

Davantal

El 29, 30 i 31 d’octubre van tenir lloc les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República. Van votar 22,584 inscrits, el que suposa el 26% de participació.

Molts pensen que després del 27 d’octubre el govern en ple de la Generalitat hauria d’haver esdevingut el Govern de la República a l’exili. Per diferents motius, personals, familiars, polítics, allò no va poder ser. El pla B del president Puigdemont va ser la creació del Consell per la República. L’objectiu era que el CxR fos el succedani del que podria haver estat el Govern de la República a l’exili. Per aconseguir-ho calia que tot el moviment independentista li donés suport i s’hi integrés en els òrgans de govern a través d’una Assemblea de Representants. D’aquesta manera, el CxR podria esdevenir, d’una banda, l’espai on es debatés i es consensués l’estratègia independentista i, de l’altra, l’organisme que pogués mantenir relacions internacionals, continuar la batalla jurídica internacional,  elaborar propostes de llei que podrien ser aplicades en la futura república catalana i que haurien de ser aprovades en referèndum per tots els membres del CxR i tramitar consultes periòdiques al conjunt de membres del CxR sobre temes rellevants sempre pensant en el moment de la constitució de la República Catalana. 

Tot això no ha estat possible, si més no de moment. No només alguns partits, sinó també les principals entitats socials no han apostat clarament i directa pel CxR. I aquesta situació ha quedat del tot demostrada amb les eleccions a l’Assemblea de Representants. Des dels partits les instruccions han estat taxatives: com menys candidats afins a ERC i a la CUP hi hagi en la futura AR, molt millor.

Els resultats finals ens diuen que el 71,9% dels membres de l’AR són dones. A les urnes territorials la majoria d’escollides són dones (59 de 81) professionals i independents. A l’urna dels càrrecs electes, trenta dels 40 escons han estat per JxCat.

El programa d’avui, excepcionalment, el gravem el 5 de novembre, un dia abans de la Diada de la Catalunya del Nord, un any més sota el lema “Esborrem el Tractat dels Pirineus”.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del dramaturg, crític literari i activista polític irlandès George Bernard Shaw

Els polítics i els bolquers d'un nadó s'han de canviar sovint. Tots dos per la mateixa raó.

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem a tots lliures. Els volem a tots a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada