divendres, 11 de novembre del 2022

La Diada de Catalunya Nord. El meu besavi republicà. Els Almogàvers

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 207

El dilluns 7 de novembre es van complir 363 anys del Tractat de Pirineus que va significar la partició de Catalunya i l’annexió de l’actual Catalunya Nord a França. Un any més, gent d’arreu dels Països Catalans vam pujar dissabte fins a Perpinyà per manifestar-nos al costat dels nostres companys del nord per commemorar la Diada i el final del Correllengua.

Al final de la manifestació, es va llegir el manifest del col·lectiu 7 de novembre. Us en reproduïm alguns fragments:

363 anys després de nos imposar la partició de Catalunya en dos, al nord del país seguim sent catalans malgrat tot. Malgrat la persecució i la marginalització oficial i social de la nostra llengua; malgrat l’eliminació de les institucions pròpies i malgrat la uniformització francesa en tots els àmbits de la vida. Malgrat tot, però, des de 1984 cada anys sortim a nos manifestar pels carrers de Perpinyà per dir, ben alt i clar, que aqueix territori i tots nosaltres SEM CATALUNYA NORD, SEM PAÏSOS CATALANS!

La nostra llengua se troba amb un problema greu de transmissió familiar per culpa de la violència física, verbal i psicològica que l’educació pública i l’administració francesa ha practicat durant dècades contra els mainatges que parlaven català.

Per tot això, i com cada any, és necessari continuar sortint al carrer per la Diada. Seguim aquí per exigir:

El reconeixement oficial del català a Catalunya Nord i poder ser atès en català a l’Administració pública dins d’aqueix territori.

-        La reobertura total i definitiva dels passos fronteres entre Catalunya Nord i Sud.

-     L’ensenyament immersiu en català a tots els centres educatius públics, per mor que cada mainatge pugui seguir un ensenyament en català.

-      Polítiuqes socials i econòmiques al territori que permetin als nord-catalans, i als nous nord-catalans acollits, poder viure dignament a Catalunya Nord.

-        Un estatut particular per a Catalunya Nord amb competències locals que no depenguin de la regió o de l’Estat, en el camí cap a la independència.

-        El reconeixement del 7 de novembre com a dia festiu oficial a Catalunya Nord. 

Final

La frase de la setmana del filòsof francès Albert Camus

Ells manen avui... perquè tu obeeixes

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada