dimarts, 13 de juny del 2017

Els templers catalans (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


A principis del segle XII, després de la primera Croada, es va fundar l'Orde dels Pobres Cavallers de Crist i del Temple de Salomó, també anomenada l’Orde del Temple, una de les més famoses ordes militars de l’Edat mitjana. Els seus membres són coneguts normalment amb el nom de cavallers templers.

Els templers utilitzaven com a distintiu una capa blanca on hi havia dibuixada una creu vermella. Militarment, els seus membres es trobaven entre les unitats més ben entrenades que van participar en les croades.

La Cavalleria del Temple a Aragó i Catalunya va ser l'Orde del Temple que agrupava les comandes templeres d'Aragó, de Catalunya i de Navarra, al capdavant de la qual hi havia el Mestre de l'Orde del Temple.

El 22 de març del 1312 el papa Climent V va decidir acabar amb l'orde del Temple. Va promulgar la butlla Voxin excelso i va suspendre l'orde religiós i militar. En el procés hi ha un judici brutal amb el rei de França i l’Església contra els templers, que són condemnats injustament. Dos anys després de la promulgació de la butlla, a França, l'últim mestre templer, Jacques de Molay, va ser cremat a la foguera, acusat d'heretgia. La màquina inquisitorial, liderada pel rei francès Felip IV, havia arrencat confessions de tot tipus als monjos guerrers.

Els templers de la Corona catalano-aragonesa van ser els últims a caure. En tots els processos contra els templers catalans, no n’hi ha cap ni un que assumeixi ni accepti la més mínima irregularitat. Són jutjats amb acusacions falses, els apliquen la tortura i els condemnen per sempre.

Avui, a LA CLAU de la nostra història coneixerem una mica millor qui eren els templers catalans de la mà deJosep Maria Sans i Travé.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada