dimarts, 6 de juny del 2017

"Més mala llet i més esperança" (Carles Capdevila en el record)

Article publicat a Racó català 

El 16 d’abril d’enguany, Pere Cardús entrevistava Carles Capdevila a Vilaweb. Una entrevista molt interessant en què, una vegada més, en Carles responia a les preguntes de manera totalment oberta i sincera. Entre moltes altres coses, va deixar anar: “Em molesta molt la resignació. Segurament és allò que més m’espanta. Ens cal més mala llet i més esperança. Trobo que estem poc enfadats.”

Més mala llet i més esperança....

Cadascú farà la seva pròpia interpretació de les paraules d’en Capdevila. De fet, són obertes a múltiples maneres d’entendre-les. Personalment les interpretaré a la meva manera i les traduiré en dos conceptes claus en els moments que estem vivint i, sobretot, en els que ens tocarà viure.

Més coratge... més autoestima, més confiança.

Més coratge... No podrem fer front als propers mesos si no hi posem una mica més “de mala llet” o, si preferiu la meva interpretació, més coratge. Més coratge per arribar al referèndum i per poder votar. Més coratge per defensar el resultat del referèndum i més coratge per defensar la proclamació de la independència i de la nova República catalana.

Més autoestima, més confiança.... Confiança en el futur. Confiança en els nostres representants, en el nostre govern, en el nostre Parlament. Confiança en nosaltres mateixos. Confiança en tothom.

Confiança en nosaltres mateixos.... Més autoestima... Us recomano la lectura del darrer article de Carles Capdevila al diari ARA “Diguem-nos coses boniques”:

“Tendim a carregar o descarregar l’autoestima en funció del que diuen o pensen de nosaltres. Aquest carregador sembla fàcil i és enganyós, perquè donem massa pes a la valoració de l’altre, que sempre serà apressada o s’expressarà en likes superficials a les xarxes”.

Fa temps que ja m`he convençut que no puc agradar a tothom i que l’únic a què puc aspirar és a agradar-me jo mateix... cosa de per si prou complicada i difícil. De frases que intenten portar-nos per aquest camí de l'autoestima, n’hi ha un munt. Us en citaré només dues: La primera, del comediant estatunidenc Bill Cosby: “No sé quina és la clau de l'èxit, però sí sé que la clau del fracàs és intentar agradar a tothom”.  La segona, del psicòleg català Ferran Salmurri: “El valor que tenim radica en el que pensem de nosaltres mateixos i no en el que creiem que els altres pensen de nosaltres.”

Autoestima individual i autoestima col·lectiva....

Carles Capdevila finalitzava el seu darrer article dient: “Fa temps que penso que el més important, el més decisiu, el més transformador, és el que ens diem a nosaltres mateixos [...]  Si hi penses bé i ho treballes, cada dia t’ha dut coses bones, aprenentatges enriquidors. I si els vas recordant, si construeixes un relat cert sobre la part positiva del que et va passar ahir, sortiràs a afrontar l’avui amb més ganes.”

El record de Carles Capdevila, com el de tantes altres persones que s’han quedat pel camí, ens acompanyarà durant els propers mesos. Ells i elles ens ajudaran a trobar l’autoestima i la confiança. Ells i elles ens ajudaran  a trobar el coratge que ens farà falta. 

Mirem-nos, doncs, tots plegats al mirall, diguem-nos coses boniques i, endavant... Més mala llet i més esperança. Som-hi!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada