dimarts, 29 de gener del 2019

Cent anys de la vaga de La Canadenca (DAVANTAL del programa 125 de LA CLAU de la nostra història)


L’any 1911, Fred Stark Pearson fundava, a Toronto, El Canadà, l’empresa Barcelona Traction (Companyia Limitada de Tracció, Llum i Energia de Bacelona). El 1951 va ser liquidada per fallida després d’una conspiració de l’empresari Joan March. A causa del seu origen canadenc, l’empresa va ser coneguda popularment com La Canadenca i va arribar a controlar el 90% de la distribució elèctrica de Catalunya.

El febrer de 1919, anys convulsos, en plena efervescència del pistolerisme i amb el rerefons internacional de la Revolució Russsa, l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro, filial de La Canadenca, va voler acomiada  8 treballadors administratius de les seves oficines. Tots els treballadors del ram laboral de l’empresa van anar a la vaga convocat per la CNT, sindicat majoritari a Catalunya en aquell època i que, a partir del 5 de febrer, van paralitzar pràcticament la ciutat de Barcelona.

La resposta a la vaga va ser una dura repressió, la detenció de dirigents obrers i sindicals i la declaració de l’Estat de Guerra, que suposava la suspensió de les garanties constitucionals.

El 19 de març, Salvador Seguí (El Noi del Sucre) va arribar a un acord amb els representants patronals que preveia la readmissió dels treballadors acomiadats i la millora  en les condicions laborals. L’acord només va durar 4 dies, ja que els militars es van negar a alliberar els 79 vaguistes empresonats. Davant d’això, els sindicats van respondre amb la vaga general que es va estendre a tot Catalunya.

Finalment, el 3 d’abril de 1919 el govern central va aprovar l’establiment de la jornada màxima de vuit hores (una llarga reivindicació obrera). El governador civil de Barcelona i el cap de policia van presentar la dimissió, així com el cap de Govern, el comte de Romanones que va acabar provocant la caiguda de tot l’executiu. Al llarg de la primera setmana d’abril es va normalitzar tota la situació i els obrers van tornar als seus llocs de feina.

Enguany, es compleixen cent anys de la famosa vaga de La Canadenca que va representar la primera gran victòria obrera de la història de Catalunya.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada