dimecres, 18 de desembre del 2019

Noms d'animals americans d'origen català (DAVANTAL del programa 158 de LA CLAU de la nostra història)



Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 158.

En anteriors programes hem parlat dels treballs que han aportat proves en relació a la catalanitat de la descoberta d’Amèrica. Diversos estudis paleogràfics asseguren que l'escriptura del descobridor és gòtica catalana, a més d'aportar altres proves com un estudi que afirma que Colom puntuava els textos com els catalans i altres que mostren les interferències catalanes de base fonològica en els escrits castellans de Colom.

En LA CLAU d’avui ens aproparem de nou a la descoberta d’Amèrica, però des d’una vessant més científica. Concretament veurem els noms, aparentment catalans, d’alguns animals americans, com per exemple uns ocells americans que en anglès anomenen orioles i un d’ells es diu oriol a l’Equador.

Estudiant aquests noms i fent una lectura acurada de les cròniques d’Índies i altres textos antics coneguts com a castellans, ens adonarem que hi apareixen un seguit de “catalanades” i, el que encara és més revelador, de frases absurdes que són errors de traducció, prova  inqüestionable que el suposat original castellà no és sinó una traducció d’un text escrit en una altra llengua, i que tot pren sentit quan el pensem en català.

En el cas dels zoònims americans, el nostre convidat d’avui ens diu que tot va ser començar a gratar una mica i trobar-me un ventall ampli de noms sospitosos, i alguns d’inequívocament catalans.”

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada