dimecres, 4 de gener del 2017

La desmesurada vida de Ramon Llull (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


“La paraula és l’arma més poderosa”

Aquesta frase és una de les moltes cites que va fer Ramon Llull, un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. No sols dels territoris de parla catalana, sinó de tota la tradició europea.

La seva obra és immensa: va escriure més de 260 llibres, en llatí, en català i àrab, que ell mateix es va encarregar de fer traduir (a l'occità, al francès, al llatí), llengües vernacles, perquè donava molta importància a les llengües que parlaven els seus contemporanis.

Llull volia escriure el millor llibre del món i estava convençut que tenia una tasca extraordinària a fer. Així, no es va limitar a escriure, sinó que va emprendre un seguit d’accions per tal de difondre la seva obra com, per exemple, organitzar un taller on diversos copistes copiaven i copiaven les seves obres perquè poguessin arribar a diversos indrets. L’objectiu era sempre el mateix: difondre el seu missatge per tota l'Europa llatina occidental i pel Nord d'Àfrica.

Va fer aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana, i que inclou títols emblemàtics com el Blaquerna —amb el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil.

Llull creà un sistema filosòfic que denominà l'Ars, que integrava en un tot coherent la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l'ordre social, a partir d'un sistema de verificacions mecàniques comprensibles i transmissibles que havien de demostrar la superioritat del cristianisme i facilitar així la conversió dels practicants d'altres religions.

Del novembre de 2015 al novembre de 2016 s'ha celebrat l'Any Ramon Llull en commemoració del 300 aniversari de la seva mort.

Avui, a LA CLAU de la nostra història, coneixerem una mica millor a Ramon Llull i la seva obra.

De la mà de la doctora cum laude en filologia romànica i llicenciada en filologia catalana, Laura Borràs.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada