dimecres, 25 de maig del 2022

"Caimó", el primer revolucionari del segle XIX, amb Toni Strubell. Conversa amb Dolors Feliu, nova presidenta de l'ANC

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 23 de maig de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats:

Toni Strubell,  Filòleg, polític, escriptor. Entre altres ha publicat “Sunyol, l'altre president afusellat.” “Josep Roca i Ferreras i l'origen del catalanisme “. “Un català entre bascos” i recentment “Caimó”

Dolors Feliu, advocada, presidenta de l’ANC  

Davantal

A les eleccions generals espanyoles de 1869, els republicans federals van obtenir a Catalunya, 28 dels 37 escons en joc. A la resta d'Espanya n'aconseguien només 57 dels 304 possibles.

Durant els mesos de setembre i octubre del mateix any, es produeix la insurrecció federalista, motivada pel malestar dels republicans federals amb el govern provisional de l’Estat, que volia restaurar la monarquia.

Després de la proclama de Figueres del 3 d'octubre de 1869, es va constituir una Junta Revolucionària dirigida pel diputat per Girona del Partit Republicà Democràtic Federal Pere Caimó i Bascós, que el 4 d'octubre va proclamar la República Democràtica Federal.

El foc de la Bisbal o Fets del 6 d'octubre de 1869 va ser l'enfrontament més important ocorregut durant aquest aixecament. S'hi enfrontaren les tropes del governador militar de Girona i dos mil voluntaris republicans que s'havien fet forts a la ciutat.

El dia 6 d'octubre les tropes governamentals van atacar la Bisbal, però els republicans es van defensar aferrissadament, i els van obligar a retrocedir.

Avui parlarem amb Toni Strubell, autor de Caimó, una novel·la històrica sobre el que ha estat considerat el primer revolucionari del segle XIX. Un home d’acció, líder indiscutible del federalisme republicà a les terres de l’Empordà.

Pere Caimó va ser un personatge fortament influenciat pels moviments revolucionaris contemporanis , va ser alcalde i diputat a Corts abans i després de l’aixecament federal conegut com El Foc de la Bisbal del 6 octubre de 1869 que ell va liderar.

És advocada. Va ser directora general de Drets i Assumptes Constitucionals de la Generalitat de Catalunya i membre del Consell Assessor per a l’impuls de Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. També ha estat professora associada de dret constitucional a la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2014 ha estat col·laboradora habitual del Vull una resposta. Avui, tornarem a parlar amb Dolors Feliu com a nova presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana.  

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem! 

Final

Frase extreta de la novel·la Caimó, de Toni Strubell:

“La vida és el petit espai efímer que ens ha tocat als folls per córrer uns instants darrere l’ombra fugissera de la llibertat”

El nostre pensament amb tota la gent que pateix la repressió, la presó i l’exili, Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada