dimecres, 11 de maig del 2022

La interlocutòria del TSJC un cop definitu a la immersió lingüística. Bàscara, territori alliberat. BATEC, desobediència civil

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 9 de maig de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats

Natàlia Esteve advocada

Lourdes Escardívol, mestra, membre AR del CxRep

Jordi Domingo, advocat

Davantal

Els Tribunals continuen la croada contra la llengua catalana. Avui mateix, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha requerit a la Generalitat que compleixi de manera immediata la sentència que imposa el 25% del castellà a les escoles.  L’Asemblea por un Escuela Bilingüe ha aconseguit que es fes cas a la seva petició d’execució forçosa de la sentència que imposava la fi de la immersió lingüística.

El problema no ve de la sentència del 25%, sinó que cal situar-lo uns quants anys abans. Tot arrenca de la sentència del juny de 2006 del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut aprovat en referèndum pel poble de Catalunya.

La sentència del Tribunal Constitucional remarcava que la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no podia justificar la imposició estatutària d'aquesta llengua en detriment del castellà. A més, va col·locar el català i el castellà al mateix nivell en els àmbits en què el català prevalia per sobre del castellà, com per exemple l'educació. Segons la sentència, l'Estatut no impedia el dret "a rebre l'ensenyament en castellà com a llengua vehicular" i recordava que era “constitucionalment obligat" que les dues llengües fossin reconegudes "com a vehiculars". En aquest sentit, afegia que els "particulars són titulars de rebre l'ensenyament en qualsevol d'aquestes", una situació que col·locava el sistema d'immersió lingüística català en un greu estat de vulnerabilitat.

A partir de 2006, les sentències han nat degotant de manera constant fins arribar a la darrera que afectava directament a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar i, finalment, a la definitiva sentència d’avui.

Des del 2006, tant els  partits polítics com PP, C’s o Vox, o associacions com L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB); Convivència Cívica Catalana (CCC); Hablamos Español: la Federació AMPA total o, darrerament, l’associació sindical Jucil de la Guàrdia Civil s’han mobilitzat per acabar definitivament amb la immersió lingüística a Catalunya.  

La modificació de la Llei de Política Lingüística que van pactar ERC, Junts, PSC i Comuns, que segons aquests partits i el govern havia de frenar la sentència, i que es va aturar a causa del  rebombori d’indignació que es va produir per part de la comunitat educativa i de les associacions que defensen la llengua, tampoc no hauria servit per res ja que el TSJC ha desestimat també  les mesures que el govern de la Generalitat li havia traslladat per mirar de convèncer el tribunal que es podia donar per complerta la sentència del 25%.

Només ens queda una sortida: una resposta de país, clara, contundent i decidida.

En parlem tot seguit aamb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

Per acabar, com sempre, la frase de la setmana, avui de Daniel Cardona, independentista català, que el 1934 va escriure....

“Si donem un cop d'ull a la política contemporània, veurem, com han anat fallant totes les temptatives catalanes de reconciliació amb Espanya.”

La setmana passada la sala d’apel·lació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebaixar la condemna a l’activista Marcel Vivet i el va sentenciar finalment a un any i mig de presó i inhabilitació, que no haurà de complir perquè és inferior a dos anys i no té antecedents. Una bona notícia, malgrat que la injustícia continua mantenint-se.

Des d’aquí continuem tenint el pensament posat en tota la gent que pateix la repressió, la presó i l’exili, Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada