divendres, 20 de maig del 2022

Els càtars: "Bogre, la gran heretgia europea"

La CLAU de la nostra història. Programa 192. Emès el 16 de maig de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats:

Mariona Miret. Representa la Missió Internacional de Chambra d’Òc, associació que promou l’occità i la francoprovençal a les Valadas d’Itàlia. Ha estudiat un grau en Llengua i literatura catalana i occitana, i un màster en Relacions Internacionals.

Jaume Cluet. Grau universitari en turisme cultural. Master en Direcció d’Empreses amb Grau superior en Ciències Empresarials. En els darrers 25 anys, especialista en Turisme Cultural. Activista cultural en els camps de la Història, Filosofia i Humanitats.

Davantal

Benvingudes i benvinguts a LA CLAU de la nostra història. Programa 192

A LA CLAU d’avui farem un monogràfic sobre el film ‘Bogre. La gran heretgia europea’  del cineasta occità i expert en catarisme Fredo Valla.

En paraules del cineasta occità “ L’Església i el poder es van acarnissar amb els herètics perquè proposaven una societat diferent. Pensem, per exemple, que en plena edat mitjana els càtars deien que homes i dones eren iguals. Una cosa que veiem com una conquesta de la societat contemporània, els càtars ja la defensaven fa mil anys. Per això la croada decretada en contra seva no va ser únicament religiosa, sinó també política. Els francesos van aniquilar un poble i van tallar el cap a tota la noblesa i aristocràcia occitana, que va ser substituïda per la dels vencedors.”

Entre els anys 1209 i 1244, el papa Innocenci III, amb el pretext d’exterminar l’heretgia càtar, va declarar la croada albigesa. De fet, com diu en Fredo Valla, va ser també una croada política per garantir la influència del Papat i el model jeràrquic general en aquelles terres, tot entregant-les a la monarquia francesa.

Inicialment poc implicada, en la segona meitat del conflicte , França va iniciar una ofensiva total per fer arribar el seu poder fins als Pirineus. La batalla de Muret va ser la batalla decisiva de la croada albigesa. Va tenir lloc el 12 setembre 1213 i  va enfrontar el comte de Barcelona i rei d'Aragó Pere I i els seus vassalls occitans, contra les tropes croades liderades per Simó de Montfort.

La mort de Pere el Catòlic, va marcar l'inici de la dominació dels reis francesos sobre Occitània i va suposar la fi de l'hegemonia catalana a la zona, una hegemonia que s'havia estat culminant des de feia segles amb polítiques matrimonials i militars i que, abans de la desfeta de Muret, s'havia materialitzat amb la constitució d'una Gran Corona a banda i banda dels Pirineus

Final

La frase de la setmana del filòsof hugonot Pèire Baile:

“Els perseguits no sempre tenen la raó, però els perseguidors no la tenen mai”

Tornarem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada