dissabte, 28 de maig del 2022

Els fets del Palau, 1960. Víctimes de la violència policial durant la Transició. Austràlia, Paronella Park. Santes Creus, panteó reial

LA CLAU de la nostra història. Programa 193. Emès el 25 de maig de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar 

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 193.

El 21 de juny de 1959, Luís Galinsoga, director de la Vanguardia Española des de l’endemà de l’ocupació franquista, va anar a missa a l’església de Sant Ildefons, al barri de la Bonanova de Barcelona. La parròquia oferia sis misses diàries en castellà i dues en català. Galinsoga va assistir a la que era en català i va clamar públicament i tot cridant “Todos los catalanes son una mierda”

Davant la reacció de la ciutadania i de l’opinió pública catalana, el franquisme va planejar algunes concessions que hauria de dir a terme l’alcalde de Barcelona, José Maria de Porcioles. Es va anunciar la concessió d'una carta municipal a Barcelona (cosa que permetria certa autonomia municipal), la cessió del castell de Montjuïc al municipi, la compilació del codi civil català i la celebració oficial del centenari del poeta Joan Maragall.

Tot plegat es va posar en evidència quan el governador civil de Barcelona, Felipe Acedo Colunga, va prohibir d’interpretar “El cant de la senyera” en un concert que havia d’oferir l’Orfeó Català al Palau de la Música.

El moviment Cristians Catalans, uns mesos abans, havia organitzat un boicot contra Luís Galinsoga, que va obtenir un èxit important. Davant la prohibició, va convocar una manifestació per a la data del concert, el 19 de maig de 1960.

Tot just iniciat l’acte del Palau, un grup de un grup de joves es va aixecar per entonar el Cant de la Senyera, alhora que llançava unes octavetes titulades “Us presentem el General Franco” que havia redactat Jordi Pujol.

Immediatament van començar les detencions. Jordi Pujol, que no era present a l'acte, va ser detingut i sotmès a un consell de guerra que el va condemnar a set anys de presó. També va ser condemnat l’impressor dels fulls,  Francesc Pizón, que va ser condemnat a tres anys.

Comiat

La frase de la setmana de George Orwell

"Qui controla el passat, controla el futur... qui controla el present, controla el passat"

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada