dilluns, 20 de juny del 2022

Joaquim Amat-Piniella. "Ruta de cançons a l'entorn d'una guerra" Pioners i descobridors catalans a les costes del Canadà i Alaska. L'aprofitament del bosc

LA CLAU de la nostra història, Programa 196. Emès el 15 de juny de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Davantal

Benvinguts i benvingudes a un nou programa de LA CLAU de la nostra història. Programa 196.

L’altre dia, navegant pel mar infinit d’Internet, vaig redescobrir un web que m’ha portat a escriure aquest davantal.

Joaquim Aloy i Bosch, historiador va crear el 2007 el web memòria.cat que agrupava una desena de webs d’història que havia publicat des de l’any 2002.

L’enllaç per a aquells que el vulgueu visitar, cosa que us recomano, és www1.Memòria.cat/amat i està dedicat  a l’escriptor i intel·lectual de Manresa Joaquim Amat-Piniella, un home compromès amb el seu país, els drets humans i la llibertat. És autor, entre altres obres, de la novel·la K.L.Reich, una novel·la gairebé autobiogràfica que va escriure entree 1945 i 1946 a Andorra, però que no va ser publicada fins al 1963, en una versió treballada per l’autor durant 16 anys.

Amat-Piniella va escriure aquesta novel·la basant-se en la seva experi+ència com a presoner durant gairebé cinc anys en diferents camps de concentració nazis. En el seu relat, explica les condicions de vida que ell i els seus companys republicans van haver de patir a Mauthausen.

Una novel·la que Amat-Piniella va dedicar a dues persones: a Pere Vives i Clavé, el seu amic íntim i al general nord-americà que el maig de 1945 va alliberar Amat-Piniella –i tants d’altres milers de presoners- del terror nazi.

Les dedicatòries diuen així:

-“A Pere Vives i Clavé, assassinat pels nazis el dia 31 d’octubre de 1941, en memòria d’amistat fraterna". “Al General Omar Bradley, Cap de les forces nord-americanes que m’alliberaren el dia 6 de maig de 1945, en testimoni de gratitud i d’admiració”.

Amat-Piniella és un símbol d'aquells republicans i catalanistes, que van lluitar lluitaren per uns ideals tan nobles com la llibertat, la democràcia o la promoció social i cultural de les classes populars; una generació “romàntica” -com la va definir Montserrat Roig- que la Guerra Civil i el feixisme va aplacar i desactivar absolutament.

Final

La frase de la setmana, de Montserrat Roig, dedicada a Joaquim Amat-Piniella

"Van ser els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses em van saber dir del que havia significat l'infern nazi".

Tornem la setmana que ve amb noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada