dijous, 23 de juny del 2022

la Fundació Reeixida. Amer, un nou territori alliberat. La guerra civil entre partits independentistes. Llista cívica? Quart partit?

 

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 20 de juny de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats:

Joan Puig, editor larepublica.cat

Manuel Carrasco, activista, exSN de l’ANC

Ernest Sant, activista, fundador de la penya barcelonista Almogàvers

Davantal

La Fundació Reeixida és una entitat creada l’any 2003 que va néixer amb l’objectiu de divulgar la cultura catalana i aprofundir en tots els aspectes referits al reforçament de la  nostra identitat nacional. Reeixida treballa per la plena normalització lingüística, cultural i nacional.

Des de l’any 2008, recullen, preserven i protegeixen, en l’Arxiu de la Memòria Nacional, el museu virtual de l’independentisme, tot el material editat des dels principis de l’independentisme fins als nostres dies.

Darrerament n’han renovat el web i des del Vull una resposta us convidem a visitar-lo. Hi podreu trobar tots els projectes realitzats fins ara; els darrers anys la reedició del mapa dels Països Catalans de Joan Ballester; els 80 anys del FNC; aturem el feixisme; els 90 anys de Nosaltres Sols; el centenari d’Estat Català i les Rutes de la Llibertat.

En l’apartat d’història podreu seguir cronològicament el nacionalisme català, des del 1870, amb Josep Narcís Roca i Farreras, el primer teoritzador de l’alliberament nacional, fins al 2010, amb la sentència de ‘Estatut i l’esclat del sobiranisme, tot passant pels principals moments de la història més recent del sobiranisme i l’independentisme:  L’independentisme pre-polític, amb  la primera reivindicació oberta de la independència de Catalunya publicada el 1906 a la revista Fora Grillons, a Cuba; La dictadura de Primo de Rivera del 192a al 1931; el període republicà, de 1931 a 1939; el franquisme, de 1939 a 1975 i la transició i el desplegament autonòmic de 1975 fins al 2010.

Si aneu a l’apartat de protagonistes, hi trobareu aquells homes i dones que ens han precedit en la lluita per l'alliberament nacional. Des de Josep Narcís Roca i Farreras fins a Manuel Arcusa, militant del FNC que va treballar de manera clandestina en l’estructura anomenada “La Casa” relacionada amb EPOCA , organització armada catalana que va actuar entre 1970 i 1980. Més de 130 biografies que pertanyen a la història del moviment independentista.

A través del web de Reeixida ens podem adonar que la història del moviment independentista està plena de represaliats, detinguts, torturats, exiliats i morts per defensar la idea d’una Catalunya Lliure, des de fa més de 140 anys

Parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

Per acabar, com sempre, la frase de la setmana, avui de Joan Triadú escriptor, crític literari i pedagog català. Activista cultural i resistent antifranquista

“Estic d’acord amb allò de ’entre tots ho farem tot’, però cal fer-ho bé.”

Marxem amb  el pensament posat amb la gent que parteix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada