dimecres, 1 de febrer del 2023

La Nova Cançó. Expedició Catalana de Cabot al riu de la Plata. La història de Catalunya dia a dia. El dia que Barcelona va morir

 

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 217

Hem de cantar cançons, però nostres i fetes ara. Ens calen cançons que tinguin una actualitat per a nosaltres.

Us imagineu si com a França tinguéssim aquesta mena de trobadors com són els chansonniers, que anessin pels pobles i per tot el país cantant cançons nostres?. Potser amb el temps ho aconseguirem. De moment, per què no intentem de fer les nostres pròpies cançons i cantar-les?

Aquestes paraules formen part de l’article “Ens calen cançons d’ara” que Lluís Serrahima va publicar el gener de 1959 a la pàgina 15 del número 58 de la revista “Germinabit”. Va acabar sent un article clau, un article fonamental, el manifest fundacional que va engegar el moviment cultural, polític i musical que hem conegut amb el nom de la “Nova Cançó”.

Serrahima, advocat i escriptor, va ser el promotor del grup “Els setze jutges” fundat el 1961 per Miquel Porter i Moix, Remei Margarit i Josep Maria Espinàs. Ell mateix va actuar alguna vegada en públic interpretant temes propis, encara que no va enregistrar cap cançó. Sí, però, que va escriure algunes lletres molt conegudes que van ser interpretades per Miquel Porter (“Sóc un burgès”); Pi de la Serra (“Cla i Cat”) o segurament la més popular “Què volen aquesta gent” cantada per Maria del Mar Bonet.

El 1961 naixia la discogràfica Edigsa que va tenir una importància cabdal en l’impuls dels diferents intèrprets de la Nova Canço, sobretot en els seus inicis.

Els intèrprets, cantautors, compositors que van fer possible la Nova Cançó és interminable: Jaume Picas, el compositor Francesc Burrull ,Salvador Escamilla, i el seu programa Radioscope de Ràdio Barcelona ,Guillem d’Efak i Núria Feliu, Lluís Llach, Raimon, Joan Manuel Serrat, el primer membre de la Nova Cançó a optar pel bilingüisme, Pi de la Serra, Ovidi Montllor... Amb el pas del temps van sorgir altres intèrprets, com Pau Riba, Jaume Sisa, el Grup de Folk, Jaume Arnella...que tenien com a referents tradicions musicals molt diferents als de la cançó francesa. Pere Tàpies i la Trinca en el vessant humorístic. Més endavant, Ramon Muntaner, Joan Isaac, Marina Rossell. Al País Valencià, Al Tall i Els Pavesos. A les Illes Balears el grup Uc d’Eivissa. A la Catalunya del Nord, Jordi Barre, Toni Montané, Gisela Bellsolà, Teresa Rebull...

La Nova Cançó forma part de la història d’aquest país. Un fenomen musical polític i social, un moviment reivindicatiu que va esdevenir un crit de llibertat col·lectiva.

Final

La frase de la setmana de l’escriptor, orador i humorista dels Estats Units conegut amb el pseudònim de Mark Twain

El cel es guanya amb favors. Si fos per mèrits, vostè es quedaria a fora i el seu gos hi entraria.

Tornem la setmana que ve per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada