dimecres, 22 de febrer del 2023

Parlem amb Eduard Llaudó de la novel·la "TORB". Què passa a l'ANC?

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 20 de febrer de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal Vull una resposta de YouTube 

Convidats

Eduard Llaudó i Àvila  enginyer agrònom i escriptor. Autor de “Torb”.

Francesc Abad, analista polític

Josep Pinyol, historiador

Feia temps que es veia venir. Les notícies que ens arribaven sobre les relacions en el sí de l’Assemblea eren força preocupants. Tot va arrencar del mateix dia de les eleccions dels càrrecs del Secretariat Nacional amb el trencament unilateral d’un pacte previ entre Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona. A partir d’aquí tot ha anat de mal en pitjor fins arribar a les dimissions que es vn produir dissabte passat. 13 dimissions de secretaris nacionals acompanya de la renúncia a continuar sent vicepresident d’en Jordi Pesarrodona.

Els dimissionaris acusen el Secretariat Nacional i al Comitè Permanent de pèrdua de la democràcia interna, d’abús de poder per part de la Presidència i alguns membres del CP. Argumenten també que han patit la manca de respecte  per part d’algunes persones.

La presidenta Dolors Feliu, en darreres declaracions, ha dit que en cap cas  no pensa dimitir, que ja fa temps que hi ha discrepàncies dins del SN, que és una qüestió de fons ideològic i que de vegades costa acceptar les decisions assembleàries, sobretot quan es perd. També ha afirmat que el que més divisió ha generat és el debat sobre si convé o no presentar una llista cívica a les properes eleccions autonòmiques. "Tothom no està d’acord en presentar-se a les eleccions en una llista cívica perquè hi ha gent que no ho veu clar dins l’ANC. Hi ha qui hi veu més els contres que els pros", ha dit.

De les declaracions de la presidenta i també de molts mitjans i opinadors semblaria que els problemes es troben en la llista cívica i això no és cert. La gran majoria de l’independentisme està a favor d’una llista cívica (el que en els anys anteriors de l’ANC en dèiem “candidatura de país”). Els dimissionaris també estan a favor d’una llista cívica. El problema rau en com arriba ser realitat aquesta llista que no hauria de ser l’objectiu principal de l’ANC, sinó el final d’una estratègia ben elaborada.

La creació d’una llista cívica cal que es faci sense presses, amb el màxim consens i amb el suport majoritari del moviment independentista. Si la llista cívica acaba sent la “quarta llista independentista” el resultat pot acabar sent decebedor. Si arriba el cas, la llista cívica només es pot presentar a unes eleccions quan s’hagin creat les condicions necessàries per convertir-les en plebiscitàries i que es produeixi una victòria d’aquesta llista que ens pugui conduir a fer efectiva la independència.

La llista cívica (candidatura de país) ha estat sempre, des dels primers anys, un objectiu en els diferents fulls de ruta de l’Assemblea. De fet, és tornar a la Declaració d’Arenys de Munt de l’ANC del 13 de setembre de 2014 on es deia: “Preparar una candidatura d’ampli consens polític i social que concorri a aquestes eleccions amb un punt programàtic únic: la declaració d’independència i l’inici del procés constituent.”

Llavors no va ser possible. No ens dedicarem a enumerar els errors que tots plegats vam cometre, l’ANC inclosa... I, segurament, va ser des de l’Assemblea que vam cometre l’error més greu, el de fer un pas al costat i deixar-ho tot a mans de la baula més feble de tot el procés: els partits polítics.

Final

La frase de la setmana de l’escriptor i periodista Mark Twain

Cada vegada que us trobeu al costat de la majoria, és el moment de fer una pausa i reflexionar.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada