dimecres, 1 de febrer del 2023

Conversa amb Pau Vidal, traductor de Camilleri, Lampedusa i Passolini. La llista cívica de l'ANC

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 20 de gener de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Convidats

Pau Vidal,  filòleg, escriptor i traductor.

Natàlia Esteve, advocada

Josep Miquel Hermoso, membre del SN de l’ANC

Davantal

Avui, tenia previst una altre davantal per iniciar el programa. A darrera hora he decidit canviar-lo per tal de transmetre-us un escrit de Josep Pinyol membre del Secretariat Nacional de l’ANC i que ha titulat: “La intervenció que no vaig poder fer al Secretariat Nacional”

Al plenari del Secretariat Nacional del 14 de gener passat es va acordar traslladar una Proposta de Resolució sobre la Llista Cívica i un Punt de Debat sobre Nou Embat, confrontació i Llista Cívica que figurava en l’ordre del dia a un plenari extraordinari. El 19 de gener el Secretari va fixar la data d’aquest plenari per al 28 de gener. L’article 23 dels Estatus preveu que en supòsits d’urgència la Presidència podrà convocar una sessió extraordinària amb una antelació de 48 hores i, en aquest cas,  la Presidència pot fixar els punts a tractar. És evident que en un plenari acordat el dia 14, amb la data fixada des del 19 de gener, no pot existir cap supòsit d’urgència.

La Presidència va retorçar els Estatuts per impedir, per un costat, el punt de debat sobre Nou Embat, confrontació i Llista Cívica i per l’altre l’esmena a la totalitat que un grup de més de vint Secretaris i Secretàries Nacionals vam presentar a la Proposta de Resolució sobre la Llista Cívica. També va nomenar-se ella mateixa com a Presidenta del Plenari i va destituir la persona designada prèviament per evitar que pogués admetre el Punt de Debat i l’esmena esmentats.

Aquesta és la intervenció que tenia preparada per iniciar el Punt de Debat sobre Nou Embat, confrontació i Llista Cívica. És un text llarg, però que crec que és imprescindible per a un debat autèntic.

Josep Pinyol, membre del SN, diu que es pot contemplar aquest horitzó amb una visió àmplia, històrica. O bé amb una visió estreta i que la majoria del Comitè Permanent ha imposat una visió estreta del Full de Ruta.

És visió estreta plantejar la Conferència Nacional en clau interna de l’Assemblea. S’han celebrat un cicle de xerrades amb ponents que no eren socis de l’ANC, però que han actuat com a convidats; no com a membres actius d’un procés de debat col·lectiu amb les altres entitats independentistes.A causa d’aquesta visió estreta la Conferència Nacional no ha generat unes idees força.

No ha implicat les altres entitats en l’organització de la Conferència Nacional. Seran presents en la fase final, però més per cortesia que per implicació en els treballs. Per aquesta raó difícilment sortirà de la Conferència Nacional una Taula de Direcció Estratègica que sigui el grup promotor que defineixi el programa d’una Llista Cívica unitària, els protocols de relació amb les entitats i el reglament de la futura agrupació d’electors.

Dissortadament, també s’ha imposat una visió estreta de la Llista Cívica plantejada al Full de Ruta que l’ha reduïda a una iniciativa exclusiva de l’Assemblea, no del conjunt de les entitats independentistes. I a la creació d’un quart espai electoral

Ha reduït la Llista Cívica a proporcionar un vot alternatiu al dels partits independentistes que han decebut profundament. A fer-los por de perdre vots perquè no han fet la independència. Però no ha estat capaç d’explicar com aconseguiran els seus diputats que es faci efectiva la independència. Si no rectifiquem es repetirà la gran decepció de la victòria del 52%.

La visió de l’Assemblea s’ha reduït perquè l’actual direcció ha buscat més el protagonisme que el lideratge. Massa sovint ha optat pel protagonisme mediàtic, pel titular de premsa en comptes de la proposta meditada, per la desqualificació cridanera, però sense alternativa. Liderar implica capacitat de persuasió. Persuasió implica bons argumentaris. Els bons argumentaris impliquen debats previs autèntics.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de l’escriptor, orador i humorista dels Estats Units conegut amb el pseudònim de Mark Twain

El coratge és resistència a la por, domini de la por, no absència de por.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada