dimecres, 8 de febrer del 2023

"La mentida més bonica, conversa amb l'autor, Francesc Serès. La sentència del TSJUE de Luxemburg. Acord ERC-PSC-Comuns pels pressupostos

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 6 de febrer de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Canal Vull una resposta de YouTube 

Convidats

Francesc Serés,  escriptor. Autor de diverses obres, entre elles “La força de la gravetat” que va ser Premi Nacional de Literatura de la Generalitat. “La casa de foc” Premi Proa de Novel·la 2020 i l Premi Llibreter de Literatura Catalana 2021

Jordi Domingo, advocat

Joan Puig, editor larepublica.cat. Membre AR del Consell de la República

Davantal

L’11  setembre de 2012 va ser l’inici de tot, l’inici de l’anomenat “procés d’independència”. Segurament no és del tot cert, però sí que representa la data simbòlica en què una bona part del país decideix emprendre el camí de la independència.

La setmana passada, l’acord entre ERC, el Comuns i el PSC feia possible els pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Sembla quedar molt lluny aquell mes de maig de 2021 en què, després d’unes eleccions on l’independentisme havia superat el 52% dels vots, es formalitzava l’acord de govern que donava pas a un govern de coalició ERC-JuntsxCat presidit per Pere Aragonès. El mes d’octubre de l’any passat, Junts abandonava el Govern i s’obria el camí cap al nou pacte ERC-Comuns-PSC.

Entre el setembre de 2012 i el febrer de 2023 han passat moltes coses en aquest país. En poc més de cinc anys, un ascens increïble del moviment independentista fins arribar al referèndum de l’1 d’octubre i el que podia haver estat la gran revolta del dia 3. Després... la presó, l’exili, la repressió... Hem passat de la il·lusió, la confiança, el compromís, la decisió... al desengany, la decepció, també a la ira i la ràbia. Abandonats pels polítics i les institucions ens hem sentit enganyats.  

Tot plegat va ser una gran mentida? Ens van enganyar? Ens vam autoenganyar?

Aquestes són algunes de les preguntes que es fan els protagonistes de la novel·la “La mentida més bonica” de Francesc Serès. Aquestes són les preguntes que ens fem tota la gent que vam participar en les grans manifestacions...que vam aconseguir amb els nostres vots la majoria independentista al Parlament... que vam votar i defensar els col·legis l’1 d’octubre... que érem al carrer el 3 d’octubre... que vam ser a les portes de les presons... que vam participar al Tsunami...

Molts de nosaltres ens fem lles mateixes reflexions i preguntes que la gent de la novel·la:  “la gent que tenia una vida més o menys tranquil·la que es polititza i fa entrar la vida a la política i la política en la vida. Ho fan per una causa que val la pena i pensant que deixaran un llegat. Un cop s’ha acabat, la seva pregunta és justament aquesta: Quin tipus de llegat deixem, positiu o negatiu?

El Procés ha estat (i potser és encara), com diu Francesc Serès, “una bicicleta que no s'atura mai. Una bicicleta que va donant voltes i passa pels mateixos llocs tota l'estona. Quan semblava que arribava el dia, es tornava a diferir en el futur. Sempre hi havia una cosa més que havia de passar, com si hi hagués un destí final. Però no hi hem arribat.”

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

 

Final

La frase de la setmana d’avui correspon al final de la novel·la “La mentida més bonica”. El darrer capítol del llibre és el somni que tenen la Marina i el Carles al final del dia de la seva jubilació. Un somni en què va apareixent tothom, amics, veïns, familiars, companys, gent que no coneixen...i el llibre acaba així:

En Carles la mira i li pregunta d’on surt tota aquesta gent. Hi és tothom. No cal comptar-los, perquè els límits són difusos, no se sap on s’acaba aquesta multitud.

És com el somni, que tampoc no s’acaba, s’ha anat esvaint dins del son, com les coses es dissolen en la nit, que deixen d’existir fins que algú les torna a despertar.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada