dimecres, 15 de febrer del 2023

“Déu, pàtria, rei i furs”, la història poc coneguda de la Generalitat Carlina. Joan Saloni el primer revolucionari al Nou Món. "Matar lo Rei", Barcelona 1492

La CLAU de la nostra història. Programa 219. Emès el 14 de febrer de 2023 pe3r ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 219

El passat carlí de Catalunya és força desconegut. Dates com l’11 de setembre de 1714 o la del 26 de gener de 1939 de la qual vam parlar en programes anteriors són, segurament, força conegudes per la gent. En canvi si parlem de l’1 de novembre de 1874 pocs de nosaltres sabrem a què s’està referint. Aquell primer de novembre de fa prop 149 anys es reinstaurava la Generalitat de Catalunya en el territori controlat pels carlins durant la Tercera Guerra Carlina.

L’editorial Rosa dels Vents ha publicat darrerament i dins de la col·lecció “Dies que han fet Catalunya” el llibre “La Catalunya dels furs carlins (1 de novembre de 1874)” de Lluís Ferran Toledano Gonzàlez, doctor en Història Contemporània i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les Guerres Carlines van tenir lloc en el segle XIX i va enfrontar els carlins, partidaris de Carles Maria Isidre de Borbó, contra els anomenats liberals, que eren els partidaris d’Isabel II d’Espanya.

Tant a Catalunya com al País Basc i Navarra les guerres van tenir també el rerefons dels Furs perduts durant el Decret de Nova Planta. Aquest va ser el principal motiu perquè els territoris de l’antiga Confederació catalanoaragonesa fossin important focus carlins.

La tercera carlinada es va produir entre els anys 1872 al 1876. En aquella època, a Catalunya hi havia dos moviments polítics que s’oposaven al monarquisme unitari que es proposava des de Madrid. D’una banda, el republicanisme federal i, de l’altra el carlisme. Els primers proposaven una república federal i els altres una monarquia tradicionalista i catòlica que pogués retornar les antigues constitucions catalanes.

L’1 de novembre de 1874 es va constituir l’anomenada Diputació General de Catalunya. Aquesta Generalitat carlina es constituiria oficialment a Sant Joan de les Abadesses, sota la presidència del capità general carlí Rafael Tristany, amb l’atribució de diverses competències la de guerra, però també la de política fiscal, serveis públics, carreteres, escoles, beneficència, presons i la capacitat de prendre “tota mena de mesures administratives conduents a la conservació i fiançament de l’ordre social.”

La Generalitat carlina, però, va durar només uns mesos. L’agost de 1875,  la Seu d’Urgell queia en poder del general Arsenio Martínez Campos, i la branca borbònica isabelina retornava al tron espanyol en la persona d’Alfons XII.

El carlisme va mantenir encara un pes polític considerable fins a principis del segle XX. L’any 1906, va participar activament en la candidatura unitària de Solidaritat Catalana. Poc a poc, però, la curta durada de la Generalitat carlina restaria definitivament en l’oblit.

Final

La frase de la setmana és un proverbi xinès que di així...

Abans de sortir a canviar el món, fes tres voltes per casa teva.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves claus de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada