dimecres, 15 de març del 2023

Conversa amb Gerard López autor de "Treu la galleda! El català s'enfonsa, però tu el pots salvar" 41 anys d'una pancarta

 
Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 13 de març de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Convidats

Gerard López Fageda, periodista i subdirector de l'informatiu "Catalunya nit", de Catalunya Ràdio.

Víctor Cucurull, historiador

Davantal

14 de març de 1982, demà se’n compliran 41 anys, una manifestació convocada per la Crida a la Solidaritat contra la LOAPA, va aplegar més de 300.000 persones a Barcelona. El PSC va ser-ne el gran absent. Feia poc més de 3 mesos de les detencions, el 3 de desembre de 1981, d’un total de 23 militants independentistes als quals es va aplicar la llei antiterrorista.

La LOAPA, Ley Orgánica de Armonización del Proceso Autonómico no era res més que una llei producte del cop d'Estat del 23-F i que era una mena de "basta!" de les forces nacionalistes espanyoles perquè -pensaven- que s'havia anat massa lluny pel que feia a les autonomies.

L’independentisme d’aleshores va ser-hi present, denunciant que la LOAPA era una agressió derivada d'una Constitució anticatalana i d'una autonomia sucursalista,

Per segona vegada apareixia una gran pancarta amb la paraula “independència”. La primera vegada que s’havia vist aquesta pancarta, va ser uns mesos abans, l’11 de desembre de 1981 ,en la rebuda a l’estació de Sants dels primers independentistes que van ser posats en llibertat i que venien des de Madrid.

El governador civil d'aquell temps, Jorge Fernández Díaz (us sona el nom?) va ordenar la detenció dels dirigents de l'IPC que estaven darrera la pancarta: Carles Castellanos, Ramon Pelegrí, Eva Serra, Teresa Lecha, Blanca Serra i Mait Carrasco van ser detingudes i empresonades durant un mes. El Sr. Jorge Fernández va aplicar-los una nova llei que es deia de "defensa de la democracia" creada després del 23F.

La protesta contra aquestes detencions va desenvolupar una campanya sota l'eslògan "Jo també hi era".

Aquest aniversari ens fa recordar que no tot ve del 2012, ni d’Arenys de Munt, ni del 2010... Són més de 300 anys en lluita per la llibertat  i per la restitució dels nostres drets nacionals.

La lluita per la llengua forma part també d’aquesta llarga lluita pels nostres dreta nacionals. El català està vivint (més aviat, patint) una situació delicada. Alguns diuen que el català s’enfonsa. El nostre convidat d’avui ens diu que quan una barca està a punt del naufragi, quan l’agua ens arriba fins als turmells, per salvar-la i evitar-ne l’enfonsament definitiu, cal arremangar-se, agafar una galleda i començar a buidar l’aigua de l’embarcació. Doncs, si el català s’enfonsa, treu la galleda!

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de l’economista austro-nord-americà Joseph Schumpeter,

Els polítics són com els mals genets que estan tan preocupats per quedar-se a la cadira que no poden preocupar-se per on van.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada