dimecres, 1 de març del 2023

Desobediència civil i acció noviolenta. El judici a Laura Borràs. Indesinenter

 

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 27 de febrer de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal Vull una resposta de YouTube 

Convidats

Lluís Sobrevia Vidal  arquitecte. Membre del col·lectiu Pau i Treva” i del “Seminari Estat de Pau” Participa en la formació en acció noviolenta activa de l’espai “En Peu de Pau. Ex SN ANC

Josep Ferrer, president d’AExRC

David Fernández, empresari. Exvicepresident ANC


Davantal

La guerra judicial o lawfare és una forma de guerra que consisteix a utilitzar el sistema legal contra un enemic, perjudicant-lo, deslegitimant-lo, fent-li perdre temps i diners, o obtenir una victòria política.  

Què es necessita per muntar un cas de Lawfare? Segons explica la periodista russa Anna Afinogenova: “Diverses coses alhora: primer, un aparell judicial reorganitzat a la meva manera (amb 'tecnòcrates' vinculats a mi en espais clau). Després, triar el culpable. A continuació, cercar proves (i aquí l'ordre és important, compte, primer assenyalem el culpable, comencem per la condemna, i després, si apareixen, les proves, i si no apareixen, tindrem la condemna igual).

Necessitem, a més, una maquinària mediàtica al nostre servei, que la premsa hi participi activament, perquè si no, no arribarem enlloc. I ja amb tot això, només ens queda escollir el moment perfecte per llençar-nos. Èxit assegurat.

Com s’ha orquestrat el cas contra la Molt Honorable presidenta del Parlament Laura Borràs?

L’inici ja va ser irregular. La jutgessa Sílvia Mejía, propera a Ciudadanos, sense tenir competències per investigar-la, va iniciar una investigació prospectiva, expressament prohibida per l’ordenament jurídic i inconstitucional que, de fet, no buscava aclarir uns fets, sinó investigar una persona.

L’origen de la investigació és el suposat fraccionament d’uns contractes quan Laura Borràs dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.  En tot cas, ho fes o no ho fes, el fraccionament de contractes no és un delicte, sinó una irregularitat administrativa, no una causa penal.

Sobre el possible fraccionament, Mossos afirma en el seu informe: “Tot i així, aquesta Instrucció considera que, amb les dades i informació disponibles, no hi ha elements suficients per afirmar que existeixi cap tipus d’irregularitat pel que fa al fraccionament dels contractes”.

Després d’aquest informe, la jutgessa aparta Mossos de la investigació i l’adjudica a la Guardia Civil. L’excusa van ser “filtracions” sobre la investigació. Justament des que investiga la GC és quan es produeixen filtracions, sempre coincidint amb moments significats políticament.

Durant 4 anys, se la va acusar de 4 delictes. A l’hora de la veritat la fiscalia no va poder sostenir els dos més greus vinculables al concepte de corrupció: malversació i frau.

L’encarregat de jutjar Laura Borràs és el jutge Jesús Maria Barrientos el mateix que l’exvicepresident de la cambra, Josep Costa, va aconseguir recusar en el judici contra l’antiga Mesa del Parlament per falta d’imparcialitat. A més, recentment el Tribunal Suprem va ordenar repetir el de la Mesa del 2017 justament pel mateix motiu.

Avui mateix, els pèrits de la defensa de Borràs ha posat en dubte l’actuació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, han denunciat el trencament de la cadena de custòdia de les proves i han assegurat que s’ha alterat el contingut dels discs durs requisats a Isaías Herrero. A la tarda, ha començat la declaració de Laura Borràs.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de la periodista Irene López Alonso:

"El 'lawfare' ha convertit el dret en tot el contrari: una arma de guerra, un instrument per perseguir, represaliar i tombar l’adversari polític.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada