dijous, 18 de maig del 2023

La vil·la romana de Munts i l'emperador Adrià (Notícia de la setmana LA CLAU de la nostra història 16/05/2023)

 Notícia de la setmana (LA CLAU de la nostra història 16/05/2023)

La notícia de la setmana ens la porta Aura Farran Llorca al suplement de cultura del diari ARA amb el títol de “La vil·la amb vistes al mar on podria haver viscut l’emperador Adrià”.

Molt propera a la platja d’Altafulla, en un marc natural incomparable trobem les restes de la vil·la romana de Munts. Les vil·les romanes eren llocs de residència i alhora productives, ja que eren explotacions agrícoles i ramaderes. Els Munts data de principis del segle II i formava part de la ciutat de Tàrraco, encara que es trobés ubicada a la perifèria. Té una particularitat respecte a altres vil·les i és que està orientada a ser una àrea de residència sumptuosa d’unes dimensions i un luxe excepcional i la part agrícola queda en un segon terme.

La casa tenia com a mínim dues plantes, amb un pis superior que es distribuïa al voltant d’un gran pati interior que tenia al centre un estany amb peixos. En aquest pis hi havia les habitacions més nobles i una galeria amb vistes al jardí i al mar. A la planta de baix hi havia més habitacions i un gran menjador, el triclini, i seguia després amb un passadís obert al jardí, que estava ordenat en terrasses que portaven fins als banys, una piscina descoberta i latrines.

De l’esplendor de la casa ens en podem fer una idea gràcies a les restes que encara es conserven, amb pintures a les parets i els paviments amb mosaic, en un conjunt luxós que completaven escultures, fonts, estanys artificials, columnes i placats de marbres d’importació que embellien els espais.

Tenint en compte les característiques de la vil·la, ens hem d’imaginar que amfitrions i hostes gaudien d’una vida còmoda. Segons l’arqueòleg Josep Anton Remolà “aquesta arquitectura estava pensada per ser l’escenari ideal perquè un aristòcrata fes el que habitualment feia quan estava en una vil·la, descansar, que l’esclau li llegís la correspondència o poesia, fer passejades pel jardí o anar de cacera, un dia a dia que als matins es completaria amb les funcions públiques que eventualment pogués tenir a Tàrraco, ja que formava part de l’elit que ocupava els càrrecs de poder i econòmics”. A la tarda, gaudiria dels banys per relaxar-se i després aniria cap al triclini a gaudir d’un banquet amenitzat per lectors, músics i ballarins.

L’esplendor de la vil·la està relacionada amb la visita a Tàrraco de l’emperador Adrià, l’hivern dels anys 122-123. Un dels punts que sustenten la teoria que l’emperador Adrià va viure als Munts és la presència d’un gran mitreu, el centre de culte mitraic, El mitraisme és una religió en la qual només els iniciats podien participar del culte i conèixer-ne secrets i la persona que s’hi volia iniciar havia de superar una sèrie de proves.

El seu ritus principal era el banquet que se celebrava dins dels mitreus. Segons Josep Anton Remolà, “aquest edifici no encaixa dins d’una vil·la. Estan en llocs on hi ha una forta presència de funcionariat civil o militar romà, però no està en vil·les, i menys amb aquestes dimensions.

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada