dimecres, 10 de maig del 2023

La poesia de Marta Pérez. L'enquesta del CEO del mes d'abril de 2023. Les "super illes" de Barcelona

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 8 de maig de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Convidats

Marta Pérez Sierra, filòloga, escriptora i poeta. Ha publicat diversos llibres de poesia , de relats, contes infantils i ha participat en unes quantes obres col·lectives. També ha creat diferents espectacles poètics.

Ha guanyat diversos premis literaris. El darrer el premi “25 d’abril” villa de Benissa 2023.

Francesc Abad, analista polític

Guillem López, jurista

Davantal

Aquest darrer cap de setmana ha tingut lloc, a Corbera d’Ebre, l’acte central del Correllengua 2023 que, a partir d’ara, recorrerà les terres dels Països Catalans. L’acte central del Correllengua s’ha fet a Corbera d’Ebre perquè ha volgut incloure un doble homenatge. D’una banda, al personatge central d’enguany, el poeta i artista Joan Brossa i , de l’altra, a la lleva del biberó, la mobilització que va afectar 30.000 nois nascuts el 1920.

Correllengua 2023... Llengua, cultura i llibertat. Hi ha un lligam indestructible entre aquests tres conceptes i encara més en el cas de Catalunya i dels Països Catalans. No pot haver-hi ni cultura sense llengua, ni llengua ni cultura sense llibertat., Llengua cultura i llibertat... Indestriables, indestructibles.

Us versos de Joan Brossa ens diuen que “La llibertat va vestida de dol/Dessota les estrelles” En aquest país, la llibertat s’ha vestit de dol massa vegades. El feixisme va néixer a l’Europa d’entre guerres, entre el 1918 i el 1939. El feixisme, però, no és res més que una de els formes que adopta el totalitarisme, que ha existit sempre i que és el principal enemic de la llibertat, de les llibertats.

La Guerra Civil va ser una guerra contra el feixisme i per la llibertat. En el cas de Catalunya va ser també una guerra per les nostres llibertats... les lingüístiques, les culturals, les socials i les nacionals. La Batalla de l’Ebre va ser un dels episodis més cruents d’aquella guerra. Durant 115 dies, les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, El baix Ebre i la Terra Alta van ser l’escenari de la mort i la destrucció. La batalla va arruïnar pobles i camps amb un total de 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners. Corbera d’Ebre va quedar destruïda a causa dels bombardejos, d’artilleria i de la Legió Còndor alemanya i l’aviació italiana.

Corbera d’Ebre és el poble de la Memòria. Els carrers i cases en runes del Poble Vell són un testimoni mut de la violència feixista i de les brutals conseqüències de la guerra. Un poble que l’any 1938 tenia 500 cases, 400 de les quals van ser tocades per les bombes. El Centre d’Interpretació 115 dies, ubicat a Corbera, recull el testimoni d’un dels veïns, l’Enric Torné: “… Una de les coses que més em va impressionar de la guerra va ser l’arribada puntual cada dia i a la mateixa hora dels bombarders alemanys. Tant era així que programàvem la nostra vida en funció dels horaris en què venien els avions. Passaven diverses vegades al dia… Hi havia tants aparells que el sol no es veia, tot quedava a les fosques.

El feixisme ha existit sempre. Amb altres noms, diferents règims polítics i econòmics. El feixisme existeix avui i existirà sempre. Aquesta és una realitat que cal tenir molt en compte per evitar que ens devori amagat darrere les seves múltiples màscares. El monstre del totalitarisme a vegades s’emmascara i adopta formes benvolents i pacífiques. El monstre que nosaltres patim com a país està desbocat i no ha parat de créixer. S’ha sofisticat en les formes, s’ha adaptat als nous temps. S’ha sabut ocultar en els emboirats i tenebrosos espais de l’estat més profund.  

Avui, però, parlarem de poesia, de la poesia de Marta Pérez d’una poesia que ens diu que “Sóc tots els nusos / d’aquest braçalet / que amaga un país /d’olor de mar i llum / anterior als tirans / i les guerres.”

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!               

Final

La frase de la setmana del que va ser president dels Estats Units Theodore Roosevelt

“Fes tot el que puguis, amb el que tinguis, siguis on siguis”

Com ja és habitual en aquest programa marxem sempre pensants en la nostra gent que és la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Avui ho farem amb el vídeo “Actua contra la repressió. Nosaltres acusem”

Us deixem amb el vídeo i tornarem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada