dimarts, 23 de maig del 2023

"LLENGUA I IDENTITAT NACIONAL", conversa amb Jordi Martí Monllau i Gerard Furest

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 22 de maig de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Convidats

Jordi Martí Monllau, professor, filòsof i lingüista. Col·laborador habitual de la revista digital de cultura Núvol i de l’Unilateral. Membre de la comissió de Llengua de la Intersindical i vocal de Llengua d’aquest sindicat a les Terres de l’Ebre. Blog Filosofia i vida. Autor de “Llengua i identitat nacional”

Gerard Furest, Filòleg, professor, de secundària, Coordinador lingüístic de la Intersindical Educació

Davantal

Per ser català s'ha de pagar un petit, petitíssim, peatge: parlar la nostra llengua. Mai no hem preguntat a ningú de qui és fill ni on va néixer, sempre hem cregut que qui parla català és català, i s'ha acabat el bròquil. Si no tenim llengua no tenim res, i és que l'única cosa que tenim és la llengua". Així s’expressava el 2008 el que va ser director de TV3, el periodista Joan Oliver.

Un any abans, el 2007, l’enyorada Patrícia Gabancho publicava el llibre “El preu de ser catalans”. Entre les pàgines d’aquest llibre hi navega un vaixell que entre tots hem carregat amb un molt de la nostra insensatesa i estupidesa; un vaixell que hem anat formant amb les nostres pròpies contradiccions i renúncies. Un llibre que hauria de ser de capçalera per a tots els catalans. Entre altres, Patrícia escrivia:

"No hi ha identitat que no tingui com a referent una llengua. No hi ha identitat sense llengua." “Les llengües són també política, perquè són identitat, i perquè la identitat cohesiona els pobles i els pobles aguanten els Estats.”

El procés d’assimilació i de substitució lingüística, per tant, de substitució nacional, fa segles que dura. Encara que sembli un contrasentit, el procés s’ha accelerat en la darrera dècada quan l’independentisme ha esta més present i fins i tot majoritari electoralment; amb el pretès objectiu d’augmentar la base social favorable a la independència, calia desprendre’s del llast que representen els elements "identitaris" com la llengua i la cultura. Per això, ja en els temps del tripartit, es va començar a insistir en eslògans com “pluja fina”, “sobiranisme pràctic” “patriotisme social, independentisme social”. Calia amagar els valors que componen una identitat nacional. De fet, tan la paraula identitat, identitari, nacionalisme... han estat pràcticament abolides del vocabulari independentista i denigrades al màxim.

El nostre convidat d’avui ens recorda que “un procés independentista és un procés d’alliberament nacional. Volem la independència perquè som i volem continuar sent, i som catalans perquè parlem català. Sense la seva llengua, Catalunya seria alguna cosa, però no la cosa que és. Seria una altra Catalunya, que no apel·laria als catalans que actualment ho som, del que ho fan la resta de pobles i nacions del món. Aquesta altra hipotètica Catalunya seria, però aquesta altra Catalunya ja no seríem nosaltres.”

El 1981, Salvador Espriu va escriure una carta dirigida als mestres de Catalunya en motiu de l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat. Ens quedem amb aquestes paraules: “Si bé les cultures i les llengües poden morir, i doncs també les nostres, si de cas això ens arriba, devem lluitar sense treva contra el mal, fins a l’últim alè. Que la fi ens vingui per sinistre i aclaparador genocidi, no per vil suïcidi.”

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem! 

Final

La frase de la setmana, la prenem de l‘epíleg del llibre de Jordi Martí:

“Ja no hi ha generacions a les quals esperar i delegar. Ens han posat davant del dilema de triar entre vergonya i penediment o revolta, desobediència i dignitat. La decisió és ara”.

Marxem com sempre amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada