dimecres, 24 de maig del 2023

El doctor Moisès Broggi (Notícia de la setmana LA CLAU de la nostra història 23/05/2023)

 


Notícia de la setmana (LA CLAU de la nostra història 23/05/2023)

La notícia de la setmana ens la porta en Marc Pons a elnacional.cat amb el títol “Neix Moisès Broggi, creador del primer servei d’urgències mèdiques 24 hores”

El 18 de maig de 1908, fa 115 anys, a Barcelona, naixia Moisès Broggi i Vila, prestigiós metge cirurgià que va fer dues extraordinàries aportacions a la professió mèdica i a la societat catalana. En plena Guerra Espanyola (1936-1939) va ser el creador del primer servei d’urgències mèdiques 24 hores de la península Ibèrica. Aquest servei es va posar en funcionament des de l’Hospital Clínic de Barcelona, a partir dels bombardejos per saturació (contra objectius civils) que perpetraven les aviacions del bàndol rebel (del règim nazi alemany i del règim feixista italià).

La segona gran aportació del doctor Broggi a la societat catalana de l’època va ser la creació dels hospitals de campanya. Aquests hospitals, situats a primera línia del front republicà de guerra, estaven dotats de quiròfans, estaven permanentment proveïts de sang (els bancs de sang mòbils havien estat inventats pel metge català Frederic Duran i Jordà), i s’hi practicaven les tècniques quirúrgiques més avançades de l’època (el tractament quirúrgic que havia inventat el metge català Josep Trueta). Els hospitals mòbils del doctor Broggi van salvar la vida de milers de soldats republicans, que d’altra manera haurien mort dessagnats o gangrenats.

En acabar la guerra, els doctors Trueta i Duran es van exiliar, i van ser contractats pel govern britànic per posar en pràctica els seus coneixements en medicina de guerra. Per la seva personal contribució a la victòria militar aliada, van ser reconeguts i condecorats. En canvi, el doctor Broggi es va quedar a l’Estat espanyol i va ser depurat pel règim franquista. Va ser sotmès a un consell de guerra i va ser inhabilitat per al servei públic. No obstant això, va continuar la seva tasca professional en la medicina privada, i en el decurs dels anys va ser reconegut pels seus companys metges catalans i condecorat pel govern de Catalunya.

Al llarg de la seva carrera va ser President de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i membre fundador de l'Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l'any 1985.

Sempre va mantenir el seu compromís amb el país i amb el catalanisme. Ja amb cent anys d’edat, el 2009 es va adherir a Reagrupament. Va ser un dels signants de la Conferència Nacional del Sobiranisme. El 2010, conjuntament amb Heribert Barrera i amb el doctor Oriol Domènech, va signar un manifest polític que feia una crida a la unitat independentista de cara a les eleccions al Parlament. Partidari sempre de la unitat de l’independentisme, va donar suport a la Conferència Nacional per l’Estat Propi del 2011 i a l’Assemblea Nacional Catalana el 2012.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada