dimecres, 31 de maig del 2023

Josep Vallverdú. Ermessenda de Carcassona, conversa amb Josep Tort i Miralles

 

Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 232.

No és gens habitual que se celebri en vida el centenari d’un escriptor. És el que passa enguany amb l’Any Vallverdú. L’homenatjat, Josep Vallverdú i Aixalà va néixer a Lleida un 9 de juliol del 1923.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, defineix Josep Vallverdú com “Un pessimista que treballa com un optimista, escriptor prolífic, home compromès que, a 100 anys, mira cap al futur. El personal i el col·lectiu. Un savi.”

Escriptor prolífic... Vallverdú ha publicat més de tres-cents llibres entre narrativa, poesia i teatre infantil i juvenil Narrativa breu. Prosa. Poesia. Crítica literària o assaig. Centenars d’articles en diverses publicacions. L’obra infantil i juvenil de l’escriptor de Ponent aplega una quarantena de novel·les, més de setanta contes i algunes obres de teatre. Una obra infantil i juvenil que sobrepassa les 4.000 pàgines i, tant per la quantitat com la qualitat, situen Vallverdú en un lloc preeminent i preferent en el món del llibre per a infants i joves la gent jove i el converteixen en un punt de referència obligat i indispensable.

En la dècada dels 60 del segle passat, Josep Vallverdú publica el seu primer llibre en català, El venedor de peixos editat per Arimany a la primera col·lecció juvenil que es va fer a Catalunya. Al mateix temps col·labora assíduament a la revista Cavall Fort, des de la seva creació, el 1961. L'any 1963 guanya la primera convocatòria del premi Joaquim Ruyra amb el llibre Trampa sota les aigües. El 1968 escriu Rovelló, obra que guanya el premi Josep Maria Folch i Torres i de la qual se n'ha fet una trentena d'edicions.

Dues vegades finalista del premi Josep Pla, el 1970 amb Proses de Ponent i el 1982 amb  Indíbil i la boira. Escriu dietaris, cròniques de viatge, memòries i retrats literaris. Els relats més íntims i familiars amb títols com Proses de Ponent, Indíbil i la boira, Catalunya visió i Rius de Lleida.

Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de l’any 2000. Creu de Sant Jordi, candidat al Premi H. C. Andersen –que ve a ser el Nobel de la literatura per a joves–. Medalla d’Or i Dr. Honoris Causa per la Universitat de Lleida i Medalla d’Or del Govern de la Generalitat. Actualment, resideix a Balaguer des d’on escriu sobretot poesia.  

La seva amiga Enriqueta Vilajoliu el defineix amb aquestes paraules: “Amistat en les hores petites. Bondat en les trobades de cada dia. Estimació pels seus. Saviesa compartida. Fidelitat al país. Exemple de constància.”

Final

La frase de la setmana del poeta, escriptor i dramaturg irlandès Òscar Wilde:

“Sigues tu mateix, la resta de papers ja estan agafats.”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada