dimarts, 19 de gener del 2016

La corrupció: insaculació i purga de taula


Demà, dimecres 20 de gener, a les 23h, torna el programa La Clau de la nostra història a ETV Llobregat.

Cada programa comptarà amb un davantal per introduir el tema que tractarem. El d'aquest primer programa de la segona etapa de La Clau de la nostra història portarà per títol La corrupció. La insaculació i la purga de taula i tot seguit podeu llegir-ne el davantal:

Destruir, arruïnar, fer malbé, seduir, subornar, falsificar, depravar...

Aquest és el significat del verb corrompre d’origen llatí. Un concepte, el de corrupció, molt ampli, però que clarament identificaríem amb l’ús del poder, de qualsevol poder, per assolir beneficis particulars o sectorials, però que no tenen res a veure ni s’identifiquen amb el bé comú d’una societat.

La corrupció és un mal molt antic, tant com l’ésser humà i ha estat present en totes les civilitzacions i èpoques històriques.

“Els corruptes bullen en una olla de quitrà”, escrivia Dante en la seva Divina Comèdia.

Som del tot conscients que la corrupció, en forma de malversació de fons públics, afecta la qualitat de vida i benestar de tota la població. Sovint, doncs, ens preguntem com voldríem que fos la societat en què vivim, què podríem fer, què podríem canviar per tal de millorar-la en tots els aspectes. Com podríem evitar la corrupció, l’opacitat, el frau...?

¿Com podríem instaurar la transparència, el retiment de comptes, la responsabilitat dels càrrecs públics i privats, dels partits polítics, de les patronals, dels sindicats, de totes les  empreses i organitzacions?

Per saber on anem, ens convé primer saber on som i d’on venim. Perquè la història, sovint, ens ensenya a aprendre d’allò que hem fet bé i també dels errors comesos.

Avui, a La Clau de la nostra història parlarem de com s’intentava evitar la corrupció al nostre país durant els segles XIII al XVIII, quan aquest era independent.

Parlarem de la insaculació i també de la purga de taula.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada