dijous, 28 de gener del 2016

Un sistema públic i universal de salut

Davantal del darrer programa de La Clau de la nostra història


Un sistema públic i universal de salut: L'hospital de la Santa Creu

Seria difícil trobar una definició perfecte de la paraula “salut”. Tots voldríem gaudir d’una salut envejable, perquè com diu la frase atribuïda a Buda: “Sense salut, la vida no és vida, és només un estat de llanguiment i sofriment”.

Tots els ciutadans tenim el dret a la salut. Un dret estretament relacionat amb altres drets humans com el dret a l’alimentació, a l’habitatge, al treball, a l’educació....Ens cal un sistema de salut que sigui alhora un instrument de cohesió i de justícia social. Som del tot conscients que no es poden concebre els objectius de la sanitat i de la salut col·lectiva sense la integració i l’atenció dels col·lectius més vulnerables i amb risc d’exclusió social.

Aquest dret a la salut, que forma part del dret a la vida i al benestar ha d’estar garantit per un sistema que, fruit d’una gestió racional, eficient, eficaç i sostenible, en garanteixi l’accessibilitat, la universalitat i la gratuïtat.

L’objectiu d’aconseguir la salut per a tots els ciutadans no correspon únicament a la medecina, sinó també als polítics, a la societat i la pròpia persona. El futur que tots volem per al nostre país ha de contemplar l’existència d’un sistema de salut sòlid, eficient i de bon funcionament, que pugui satisfer les necessitats de salut prioritàries sempre en el marc d’una atenció centrada en les persones. 

Avui, a La Clau de la nostra història, parlarem del Sistema públic universal de salut que, al nostre país, com tants altres temes, ve de molt lluny. Ens centrarem també en l’Hospital de la Santa Creu, fundat l’any 1401.  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada