dimecres, 25 de gener del 2017

"Devolution". La recuperació de les Constitucions catalanes (Davantal LA CLAU de la nostra història)


L’ordenament jurídicopolític de Catalunya, digueu-li Confederació Catalanoaragonesa, dieu-li Països Catalans, dieu-li Nació catalana, ve de molt lluny, de temps gairebé immemorials. Tot comença amb l’emancipació de l’imperi carolingi a finals del segle X i continua amb les assemblees de Pau i Treva que, duran el segle XII, van posar els fonaments de la constitució civil de Catalunya. A partir de les Corts de 1283 es va consolidar una monarquia que basava la relació amb el rei mitjançant el pactisme, una doctrina política que es fonamentava en el respecte del sobirà a les lleis i del país al sobirà.

El desenvolupament i perfeccionament del sistema juridicopolític català va continuar en els segles següents. El 1359 amb la creació de la Diputació del General, esdevinguda més tard Generalitat, la compilació oficial i altres drets de Catalunya el 1589. Un constitucionalisme que responia a l’interès de posar límit als poders del rei i d’organitzar la vida pública. Tot plegat va aconseguir el màxim desenvolupament a les Corts de 1701-1702 i de 1705-1706.

Les constitucions catalanes de principis del segle XVIII eren molt avançades per l’època i l’evolució dels darrers anys, mitjançant les convocatòries de Corts entre 1701 i 1706, indicava que podien haver avançat en la línia del parlamentarisme anglès.

Les institucions de Catalunya no van morir perquè fossin anacròniques o inoperants, o una antigalla feudal en mans de la noblesa. Van morir perquè van ser derrotades per les armes i en nom del “derecho de conquista” proclamat pel Borbó Felip V.

Actualment, el procés de recuperació de les llibertats perdudes i, per tant, de tornar a ser un nou Estat independent, segueix un camí determinat per grups polítics parlamentaris que tenen a majoria al Parlament de Catalunya.

Altres organitzacions i persones, com el nostre convidat d’avui, han manifestat, però, que el camí podria ser un altre de molt diferent. El camí de la recuperació. El camí de la devolució de les antigues lleis, de les antigues i mai derogades Constitucions catalanes

1 comentari :

  1. Molt interessant entrevista a EspluguesTV (www.etv.cat) al programa "La Clau de la Nostre Història" d'avui 25.01.2017
    (http://etv.xiptv.cat/la-clau-de-la-nostra-historia/capitol/la-devolution-recuperacio-dels-drets-historics-del-principat-de-catalunya)

    A veure si el tornem a veure ben aviat altre cop al programa!!!

    ResponElimina