diumenge, 19 de desembre del 2021

"Som aquí per plantar cara..." (Intervenció de la CAL a l'acte polític en defensa de la llengua i del model d'escola catalana)

Us parlo en nom de la CAL, la Coordinadora d'Associacions per la llengua.

Fa anys, el gran Joan Fuster va dir “La llengua no ens la regalarà ningú, ens l’haurem de guanyar dia a dia.”

I aquí estem. Per guanyar una vegada més, un dia més, la llengua.

Aquesta darrera sentència que afecta l’escola Turó del Drac de Canet de Mar no ens pot sorprendre.  Els atacs a la immersió lingüística vénen de molt lluny. Des del 2005 quan el ministeri espanyol en mans del PP denunciava la Generalitat per no aplicar la coneguda com a Llei Wert, que obligava a fer que el castellà fos llengua vehicular a l'escola.

I la sentència del TC de 2010 contra l’Estatut acabava de reblar el clau. A partir d’aquesta sentència els diferents tribunals han fet servir el que s'hi va acabar dient: (i que eliminava la paraula "preferent" referint-se a la llengua catalana en el su ús a l'administració) i que, per tant i segons la jurisprudència, les classes poden arribar impartir-se en un 50% en castellà. 

L’estratègia del nacionalisme espanyol és molt clara, atacar la immersió i la llengua amb l’intent de provocar un enfrontament lingüístic que pugui trencar la convivència al  país.... I s’organitzen... Una desena d’entitats espanyolistes s’ofereixen a recollir i tramitar les peticions de les famílies per executar la sentència del 25% de castellà a les classes.

No tot, però és culpa de l’Estat espanyol. Les nostres administracions també tenen la seva part de culpa i també nosaltres, els catalanoparlants tenim la nostra part de responsabilitat en la situació actual de la llengua. I e tot aix+ò, cal parlar-ne, i molt!

Nosaltres som avui aquí per defensar la immersió lingüística i el model d’escola catalana. Però també som aquí, al costat de l’Assemblea Nacional Catalana, de l'USTEC, de la Inteersindical, de la FNEC, del  SEPC i de moltes altres entitats, per defensar la plena normalitat de la llengua en tots els àmbits, perquè el català sigui d’una vegada per totes la nostra llengua comuna de relació i de cohesió. Perquè ocupi el lloc que li pertoca com a llengua pròpia dels Països Catalans.

Nosaltres som avui aquí per defensar la llengua i la cultura catalanes perquè són els pilars que sostenen la nostra identitat. Sense llengua no hi ha cultura i sense llengua ni cultura no hi ha nació per independitzar.

Nosaltres som avui aquí per ser fidels al nostre lema: llengua, cultura i llibertat! Som aquí perquè des de fa segles la nostra nació lluita en diferents batalles, la de la llengua, la de la cultura, la de la repressió, la de la justícia social, la de la democràcia... Totes són batalles que conflueixen en la nostra batalla principal: la de la independència i la de la República catalana!

Nosaltres som avui aquí perquè sabem que només amb la independència podrem construir un nou país, una nova república on la llengua pugui viure en llibertat, un nou país amb més justícia social, amb més democràcia, un país millor per a tothom.

Som aquí per plantar cara al nacionalisme espanyol, per plantar cara als repressors, per plantar cara als que voldrien que no existíssim. Som aquí per plantar cara al franquisme, als franquistes "reciclats" i al neofranquisme´. Som aquí per plantar cara al feixisme i al neofeixisme. Som aquí per plantar cara a la "quinta columna" inserida al nostres països. I som aquí per dir-los ben alt i ben clar que no podran amb nosaltres, que no han pogut mai, ni amb els militars ni amb la força de les armes i que tampoc no podran amb jutges, lleis i sentències.

Companyes i companys! Som-hi! Amb determinació , amb força, amb coratge. Som-hi!

Llengua, cultura i llibertat! Independència i República!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada