dimecres, 8 de febrer del 2017

Sixena: El conflicte de la Franja


El Reial monestir de Santa Maria de Sixena és un monestir d'estil cistercenc del segle XII situat en el terme municipal de Vilanova de Sixena a la Franja de Ponent, província d’Osca.  La Franja de Ponent és un territori històric format per les terres de parla catalana que avui formen part de la Comunitat Autònoma de l'Aragó. Sixena va ser fundat com a monestir femení de l'orde de Comanadors de Sant Joan de Jerusalem el 23 d'abril de 1188.

Els darrers mesos hem hagut d’assistir a un conflicte per les obres d’art recuperades d’aquest monestir.  

El conflicte es pot dividir en tres subgrups: el primer comprèn les obres aragoneses que van pertànyer al bisbat de Lleida fins al 1995, quan es crea el bisbat de Barbastre-Montsó; el segon grup correspondria a les obres comprades per la Generalitat de Catalunya durant els anys 1983 i 1984; finalment, l'últim grup correspondria a les pintures murals de la sala capitular de Sixena, que van ser rescatades i restaurades per Josep Gudiol després d’un greu incendi provocat pels comitès revolucionaris locals el 1936, en el decurs de la Guerra Civil Espanyola. Aquest patrimoni recuperat està dividit entre el Museu Diocesà de Lleida i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Vivim temps de judicialitzacions. El conflicte legal sobre la titularitat dels béns exhibits en aquests museus no és només un cas judicial, tal com se’ns vol presentar,  sinó un altre greuge polític... Les reclamacions i la campanya mediàtica només fan referència a les obres que són a Catalunya, però res en diuen de les obres repartides en altres llocs, desenes d’obres d’art de Sixena repartides per l’Estat espanyol. Per què no han estat reclamades pel govern aragonès?

A més, en el cas de les pintures murals, si s’haguessin de traslladar, existiria un greu perill de deteriorament, tal com va afirmar Gianluigi Colalucci, la màxima autoritat del món en pintura mural i director de la restauració de la Capella Sixtina, que va dir taxativament “Jo no mouria les pintures de Sixena del MNAC.”

Avui a LA CLAU de la nostra història parlarem sobre "Sixena: El conflicte de la Franja".

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada