dimecres, 6 de novembre del 2019

1935. El judici al Govern de la Generalitat (DAVANTAL del programa 152 de LA CLAU de la nostra història)


Benvingudes i benvinguts al programa 152 de LA CLAU de la nostra història.

El 4 d’octubre de 1934 la CEDA de Gil Robles assumeix el govern de l’Estat sota la presidència de Lerroux. Per a l’esquerra, l’entrada de la CEDA al govern significava la fi de les transformacions socials iniciades per la República i una perillosa deriva del règim cap al feixisme.

L’endemà mateix, UGT i Aliança Obrera van declarar la vaga general per tal d’impedir la consolidació del govern de la CEDA. La vaga va prendre una significació especial a Astúries i va esdevenir un procés revolucionari per tal de prendre el poder polític.

A Catalunya, on ja es vivia un fort descontentament des del mes de maig pel rebuig del Tribnal de Garantias Constitucionales a la Llei de Contractes de Conreu, el 6 d’octubre i emmarcat en la vaga revolucionària, el president Lluís Companys va declarar l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola.

A Astúries, la vaga general també anomenada “Revolta d’Astúries” va ser molt cruenta i es van produir centenars de morts a causa dels enfrontaments entre els obrers i la Guardia Civil i l’exèrcit.

Els fets del 6 d’octubre a Catalunya van comportar l’empresonament del Govern català, la suspensió de l’Estatut d’Autonomia i es va desencadenar una dura repressió. Els membres del Govern van ser empresonats en el vaixell-presó Uruguai.

El 7 de gener de 1935, els president Lluís Companys i els membres del Govern de la Generalitat van ser traslladats a la Prisión Celular de Madrid. El 27 de maig de 1935, un autocar transportava els presos polítics catalans des de la presó a la sala del Tribunal Suprem que estava blindat per efectius del Cos de Seguretat i Assalt i de la Guardia Civil . Se’ls va acusat d’un delicte de rebel·lió militar i se’ls va sentenciar a trenta anys de reclusió major.

A LA CLAU de la nostra història d’avui reviurem aquell judici polític a través dels mitjans de comunicació de l’època.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada