divendres, 15 de novembre del 2019

VÍDEO: "No em canviïs la llengua". Setmana de Tsunami. Analitzem resultats 10-N i pacte PSOE-UP (Darrer programa de Vull una resposta)


Presenta: Jaume Marfany i Clara Ardèvol
Producció: Josep Pedrol i Xavi Portet
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Rosario Palomino psicòloga. “No em canviïs la llengua”

Mireia Juanola Psicòloga clínica

Francesc Marco Historiador

Josep Pinyol Historiador

Davantal
Setmana de Tsunami. L’onada independentista ha colpejat fort al nord del país. La seva força ha arribat fins a la Catalunya Nord i al cap d’unes quantes hores s’ha anat desplaçant més cap al sud. La previsió ens indica que Catalunya podria viure més fenòmens similars durant les properes setmanes.

3.460.063 persones van votar feixisme el passat diumenge 10 de novembre. Vox va acabar obtenint el 15.09% dels vots i 52 diputats. Si hi havia algú que encara dubtava de la força i del perill que representa el feixisme aquests resultats li hauran obert els ulls. Aquesta és sens dubte la gran creu d’aquestes eleccions. La cara, la caiguda en picat de Ciudadanos que ha perdut dos milions i mig de vots i 47 escons.

El vot independentista al Congrés espanyol no ha parat de créixer des de l’any 2004, En les eleccions del 2015 i en les del 2016 va obtenir 17 diputats. El passat abril van ser 22 escons i diumenge va arribar fins als 23 escons i el 42,77% de vots. ERC, JxCat ii la CUP van aconseguir més del 50% dels vots en 774 dels 947 municipis catalans.

El que no va poder ser durant mesos s’ha fet en dos dies. PSOE i Unides Podem han signat un acord per constituir un govern de coalició. Entre els dos sumen 155 diputats (una xifra simbòlica) i, per tant, en necessiten 21 més que o bé votin a favor en primera volta o bé s’abstinguin en la segona.

El pacte entre ambdues formacions recull un punt sobre Catalunya en què parla de “garantizar la convivència en Catalunya i de fomentar el diálogo en Catalunya”. És a dir, continua el relat de l’Estat que el que hi ha és un problema de convivència a Catalunya i que cal solucionar-lo entre catalans.

No hi ha cap problema de convivència a Catalunya, ni tan sol crec que hi hagi un problema de convivència amb Espanya. Hi ha un problema polític. Un conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya, que ve de lluny, i que no se solucionarà dialogant a Catalunya, sinó dialogant i pactant amb Catalunya.  I sembla que encara ens trobem molt lluny d’aconseguir-ho.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats.

Som-hi. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada