divendres, 15 de juliol del 2016

Els negocis tèrbols de Cambó a l'Argentina (Davantal de La clau de la nostra història)


Encara hi ha episodis històrics que abasten la primera meitat del segle XX que desconeixem i d’altres que no hem pogut conèixer de manera rigorosa fins fa molt poc.

La Compañía Hispano Americana de Electricidad (coneguda per les seves sigles, CHADE) va ser una societat espanyola que va heretar el servei d’electricitat de Buenos Aires de la seva antecessora, l’alemanya CATE.

A l’Argentina, la dècada dels anys 30 i 40 del segle passat va ser denominada “La dècada infame” a causa de les implicacions de diverses empreses, entre elles la CHADE,  en afers polítics de considerables dimensions.

La CHADE va ser un invent de Francesc Cambó l'any 1920 per impedir que l'alemanya CATE, la principal companyia d'electricitat de l'Amèrica Llatina, fos decomissada pels aliats després de la Primera Guerra Mundial. En ser oficialment espanyola -encara que els espanyols mai tingueren més del 20% del seu capital-, la companyia ja no podia ser tocada.
Francesc Cambó, líder de la Lliga Regionalista, va ser un dels màxims responsables de la companyia CHADE i, com a tal, va relacionar-se amb els sectors financers i empresarials europeus més importants de l’època. Home destacat en l’explotació de les empreses elèctriques, va augmentar considerablement la seva fortuna amb operacions financeres a l’Argentina.

El nostre convidat d’avui, l’historiador Borja de Riquer, ha estat un estudiós del tema i ens podrà explicar com després de trobar documents inèdits que ho confirmen, avui coneixem les pràctiques corruptes de Francesc Cambó que, com a fundador i un dels principals directius de la Companyia, va practicar de manera sistemàtica el suborn a presidents del Govern, polítics i periodistes i va afavorir les infiltracions dins dels partits polítics i el finançament de campanyes contra les nacionalitzacions.

Avui, a La clau de la nostra història, parlarem dels “Negocis tèrbols de Cambó a l’Argentina”.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada