dimecres, 2 de novembre del 2016

Desmuntant la mitologia històrica espanyola (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


Hi ha fets de la història peninsular que han estat narrats, des d’una perspectiva castellanocèntrica que resulten literalment incomprensibles. Alguns els hem comentat en aquest programa... I li hem dedicat més d’un capítol.

Per exemple... Una aventura naval com la primera navegació transoceànica, descoberta i colonització d’un nou continent imaginat i realitzat per gent d’un país que, a finals del segle XV viuen a set dies de viatge del mar més proper, que mai no ha navegat ni tan sols han pogut veure el mar, que no disposen de la tecnologia imprescindible per orientar-se enmig de l’oceà, que saben ni construir, ni reparar ni governar una nau, resulta que són els “grandes descubridores y conquistadores de América”.

I no és l’únic cas... El 21 d’octubre de 2012, el diari madrileny ABC va publicar un document titulat “50 hitos de nuestra historia que deberías conocer”.

L’historiador basc Fernando García de Cortázar, jesuïta, explica així què el motiva: “Error de la Transición de Suárez, que luego pocos pondran empeño en reparar, fue entregar a las comunidades autònomes la palanca ideológica de la Historia renunciando el Estado al principal instrumento de formación de los ciudadanos.”

Després d’això, el nostre convidat d’avui es va plantejar un objectiu: desmuntar una per una totes les mentides, manipulacions, mites, tergiversacions i ocultacions que s’expliquen en aquest text del diari ABC. 

Avui, a LA CLAU de la nostra història: Prou d'enganys! Desmuntant la mitologia històrica espanyola.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada