dimecres, 16 de novembre del 2016

Qui s'amaga darrere el pseudònim d'Erasme de Rotterdam? (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


La història ens diu que Desideri Erasme de Rotterdam va ser un filòsof, filòleg i teòleg holandès, nascut a Rotterdam, que va viure a cavall dels segles XV i XVI,  autor d’importants obres en llatí i creador del moviment humanista.

El relativisme històric, però, ens diu que cal tenir en compte que no existeix, ni pot existir, una veritat absoluta sobre les visions del passat històric. I això és així perquè el poder polític, de totes les ideologies, ha intentat manipular la història al llarg del temps. La manipulació històrica pot donar-se per acció o per omissió amb l’objectiu de presentar una determinada visió de la realitat. Per tant, en conseqüència, no existeix una història, sinó historiadors que interpreten els fets històrics del passat.

Pel que fa al príncep dels humanistes, Erasme de Rotterdam, el nostre convidat d’avui, Pep Mayoles, va publicar, el 2014, un estudi titulat  “Erasme i la construcció catalana d'Espanya” Un llibre, sense dubte, polèmic que apunta la hipòtesi que Erasme de Rotterdam era català i també el segon fill d'En Cristòfor Colom, Ferran Colom, fill de la veritable dona del descobridor, la portuguesa Felipa d'Avis.

Avui, a LA CLAU de la nostra història descobrirem qui s’amaga darrere del pseudònim d’Erasme de Rotterdam.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada