dimecres, 9 de novembre del 2016

Periodisme de combat. Periodistes indòmits. Guerra Civil i exili (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


L’exili massiu va ser una més de les greus conseqüències de la Guerra Civil espanyola. A principis de 1939 travessen els Pirineus més de mig milió de persones. És un exili totalment diferents als anteriors i que els cronistes de l’època defineixen com l’exili de tot un poble: obrers, camperols, professors, militars, intel·lectuals, menestrals....abandonen el país fugint de les tropes franquistes.

També els periodistes van conèixer l’amargura de l’exili. Tota una generació que en els anys trenta va assumir el protagonisme cultural i la renovació del periodisme a Catalunya.

Avui, a LA CLAU de la nostra història, parlarem d’alguns dels periodistes catalans que van  patir aquest exili. Ho farem de la mà de la mà del nostre convidat, historiador del periodisme del nostre país, i que darrerament ha publicat el llibre “Periodistes indòmits. Guerra civil i exili”

El llibre vol ser una aportació a l’exili dels periodistes catalans amb 10 noms significatius  en la història del periodisme català amb especial atenció a l’obra produïda en el seu allunyament forçat de Catalunya.  L’obra estudia, com a precedent,  dos dels grans periodistes del segle XIX: Valentí Almirall i Enric Prat de la Riba.

Josep Carner, Antoni Rovira i Virgili, Pere Foix, Lluís Capdevila, Pere Calders són alguns dels noms més coneguts que formen part d’aquest estudi, al costat d’altres, més anònims, com Agustí Cabruja, Joan Gols o Lluís Esteve.” L’obra aspira a ser una aproximació, alhora que reconeixement personal, als qui, contra tota previsió, mantingueren indòmitament la voluntat de ser atesa la seva absoluta i profunda implicació amb una llengua, cultura i nació a la qual ho dedicaren tot.”

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada