dimarts, 28 de novembre del 2017

El Regiment Pirinenc núm. 1, única unitat militar d'obediència catalana (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


El novembre de 1936, la Generalitat de Catalunya, amb lai intenció de  disposar un exèrcit propi,  creava el Regiment Pirinenc número 1. Es tractava de la primera unitat militar d’obediència estrictament catalana des de 1714.

El Regiment Pirinenc núm. 1 de Catalunya va ser l'única unitat militar creada per la Generalitat de Catalunya, com a unitat alpina per a protegir la frontera pirinenca amb dependència directa de la mateixa Generalitat. i constituïda per joves procedents de diferents organitzacions cíviques del catalanisme (Estat Català, Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, Bloc Escolar Nacionalista, CADCI).

Aquesta unitat havia d'operar a la muntanya amb condicions excepcionals i per això era formada per excursionistes, muntanyencs, escaladors i esquiadors, i estudiants universitaris.

Van destacar al Pirineu, defensant Bellver de Cerdanya de l'assalt d'incontrolats de la FAI, i durant els fets de maig del 1937, durant els quals van custodiar el Palau de la Generalitat.

El Regiment Pirinenc núm. 1 va arribar a tenir uns 2.000 membres el març de 1937 i 1.000 d’ells portaven uns mesos lluitant al front del Pirineu Aragonès quan a finals de maig de 1937 el govern central republicà va acabar amb el poder real del Consell de la Generalitat i els va integrar a tots dins de l’Exèrcit de l’Est dispersant-los en les diverses Brigades Mixtes al mateix Pirineu Aragonès. Els altres 1.000 van anar als diversos fronts de guerra.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada