dimecres, 18 d’abril del 2018

Les Brigades Internacionals. El batalló Lincoln (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)



Es coneixen amb el nom de Brigades Internacionals les unitats militars formades per voluntaris d’esquerra d’arreu del món que van lluitar contra el feixisme durant la Guerra Civil Espanyola. Van participar en algunes de les batalles més dures de la guerra. El 23 de setembre de 1938 es van retirar del conflicte a causa de la pressió de la comunitat internacional a través del Comitè de No-intervenció.
El batalló Lincoln va ser la unitat militar que va agrupar més voluntaris nord-americans que van lluitar contra les tropes feixistes. Va formar part de la XV Brigada Internacional i es calcula que van arribar a patir entre 1.000 i 1.500 baixes. 

Formant part del XV Brigada Internacional, van lluitar el 12 de febrer del 1937 a la Batalla del Jarama. Més tard, el juliol de 1937 van participar en l’ofensiva de Brunete. L’agost de 1937 el batalló Lincoln va entrar a Aragó amb l’objectiu d’ocupar Saragossa i així aconseguir desviar les tropes franquistes del País Basc.

Forçats a retirar-se, molts soldats es van dispersar pels camps intentant localitzar les zones republicanes situades a l’altra banda del riu Ebre. La majoria no van aconseguir creuar-lo ja que eren capturats o s’ofegaven a les aigües d’aquest riu. Durant els mesos d’abril, maig i juny van reagrupar el seu exèrcit i es van preparar per a una nova ofensiva: la Batalla de l’Ebre. Van passar l’Ebre el 25 de juliol de 1938 per la zona d’Ascó, al sud de la població.

Després de diverses batalles en aquell front, van ser enviats a cobrir la serra de Pàndols, on es van produir alguns dels combats més cruels de la batalla de l’Ebre.

El 28 d’agost la 35a Divisió, de la qual formava part el batalló Lincoln, va ser enviada a cobrir la zona entre Corbera d’Ebre i Camposines, sobre la zona de la vall del riu Sec. En aquesta zona, van participar en intensos combats fins al moment de la retirada de les Brigades Internacionals, el 23 de setembre de 1938.

A la serra de Pàndols, hi ha un monument fet pels brigadistes que és un dels pocs o l’únic fet durant la Guerra Civil Espanyola que no va ser destruït pels franquistes. És una piràmide de tres pisos on hi ha inscrits 35 noms d’alguns dels combatents que van morir durant la Batalla de l’Ebre.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada