dilluns, 8 d’octubre del 2018

Una societat cohesionada. La immigració a Catalunya (DAVANTAL del programa núm. 19 de Catalunya segle XXI)

Catalunya segle XXI torna avui a les emissions d'ETV Llobregat. Iniciem la segona temporada del programa amb el capítol "Una societat cohesionada. La immigració a Catalunya".

Catalunya segle XXI vol portar-vos a casa vostra els principals temes de debat que formen part del Congrés Participatiu Catalunya i Futur. Setmana darrera setmana us els anirem presentant a través de la conversa entre experts en el tema i joves estudiants universitaris.

El programa s'emet en directe cada dilluns a les 22h per ETV Llobregat. També el podeu seguir per internet a través d'ETV en directe i podreu recuperar tots els programes emesos a ETV a la carta

Davantal del programa núm. 19


L’any 1900 Catalunya tenia prop de dos milions d’habitants. Les onades migratòries de la dècada de 1920 i la dels anys 60 i 70, amb persones  procedents majoritàriament de l’interior de la península, expliquen el creixement de la població catalana fins als coneguts sis milions. L’arribada contínua de nous ciutadans provinents d’arreu del món han disparat la demografia catalana fins ben a prop dels vuit milions d’habitants.

Actualment, a Catalunya hi viuen més d’un milió de persones nascudes fora del nostre país, una xifra que representa un 13.78% de la població actual. Segons les darreres dades, Guissona, a la comarca de la Segarra, és la que presenta un percentatge més alt de persones vingudes de fora, un 49.70%.  A la capital del país, Barcelona, el percentatge és d’un 27.36%.

Catalunya és un país extraordinàriament divers, però... existeix realment igualtat d’oportunitats entre els ciutadans autòctons i els nouvinguts? La diversitat del país es visualitza adequadament en tots els sectors socials, econòmics i professionals?

Els diferents indicadors ens demostren que hi ha força desigualtats entre la població nacional i l’estrangera. Mentre els autòctons tenen una taxa d’atur del 9,7% els estrangers arriben fins al 20,8%. El risc de pobresa entre els nascuts a Catalunya és d’un 15,7% mentre que entre els nouvinguts s’eleva fins al 41,6%.

Poca gent abandona el seu país si no és per buscar seguretat, feina i unes condicions de vida més favorables. Catalunya ha demostrat tenir una gran capacitat d’acollir una important quantitat d’immigrants durant el darrer segle de la seva història, però les actuals condicions polítiques i econòmiques fan molt difícil poder repetir una situació semblant a les tres darreres onades d’immigració viscudes en aquest període.

Com cal fer front als reptes que ens planteja la immigració? Com aconseguir una societat catalana plenament cohesionada i reduir al màxim les desigualtats actuals? 

En parlem avui a Catalunya segle XXI.  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada