divendres, 27 de setembre del 2019

VÍDEO: La lluita per desenterrar la memòria republicana del Valle de los Caídos. La ràtzia contra l'independentisme. Set independentistes més empresonats (Darrer programa de Vull una resposta)


Presenta: Jaume Marfany i Clara Àrdevol
Producció: Josep Pedrol i Xavi Portet
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Joan Pinyol, professor i escriptor. Autor del llibre "Avi, et trauré d'aquí"

Mireia Juanola, psicòloga clínica

Gerard Sesè, periodista 

Davantal 

A Catalunya, la primavera d'hivern ha començat amb una gran tempesta provocada per la Guàrdia Civil i la justícia espanyola. El resultat final ha estat que hi ha set independentistes més empresonats. La posada en escena, espectacular. 500 guàrdies civils amb tota l’aparat antiterrorista, gran quantitat de vehicles i fins i tot un helicòpter van detenir nou independentistes, membres dels CDR, sota l’acusació de rebel·lió terrorisme i tinença d’explosius. El fiscal encarregat d’aquesta ràtzia és Miguel Ángel Carballo que va ser l’ideòleg de la repressió contra Cuixart i Sànchez i va intentar d'empresonar Tamara Carrasco i Adrià Carrasco per terrorisme.


Aquestes detencions intenten alimentar el relat fabricat per l’Estat i que pretén identificar independentisme amb violència i establir-ne un paral·lelisme amb ETA.  L’onada repressiva contra l’independentisme català continua i augmenta encara més amb la imminent sentència del judici i la previsió de mobilitzacions i protestes massives arreu del país.

Els advocats han denunciat vulneració la vulneració dels drets dels detinguts, als quals no se’ls ha aplicat la llei antiterrorista, però en canvi s’ha negat informació als advocats i aquests han passat hores sense poder parlar amb ells. Finalment, han caigut les acusacions de rebel·lió i de tinença d’explosius, però s’ha mantingut la de terrorisme.

Ara, fa ben poques hores, el Parlament ha esclatat per les provocacions i les males maneres de Ciudadanos. El president Josep Torrent ha acabat expulsant Carlos Carrizosa de l'hemicicle. 

El relat forma part de l’operació d’Estat contra l’independentisme a Catalunya. Un relat que comença a calar fons en bona part de l’opinió espanyola, alimentat per bona part dels mitjans de comunicació de l’Estat i pels partits de l’estatusquo com C’s o el PP.

El Tribunal Suprem ha donat via lliure a l’exhumació de les restes del dictador enterrat al Valle de los Caídos. Malgrat que caldrà veure quan es produeix realment, sembla molt més fàcil treure Franco del seu mausoleu que no pas eliminar el franquisme que continua acorat a les bases de l’Estat espanyol.

Al mausoleu franquista hi ha enterrats també soldats republicans. Als anys cinquanta, amb permís familiar o sense, es van traslladar les seves restes des de les fosses comunes on havien estat enterrats. Durant dècades, la família de Joan Colom havia anat a plorar el seu avi en una fossa comuna a Lleida. El 2008 van descobrir que els franquistes l'havien desenterrat per traslladar-lo al Valle de los Caídos. Aquest és l’origen del llibre “Avi, et trauré d’aquí”.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada