dijous, 12 de setembre del 2019

"El mar ressonarà a les meves orelles...Virginia Wolf i Joaquim Ruyra (El mar i la literatura. 2)


Tres mostres més del tema del mar a la literatura...

En primer lloc, Virginia Wolf i "Les Ones"

El mar ressonarà a les meves orelles. Els pètals blancs s'enfosquiran amb aigua de mar. Suraran per un moment i després s'enfonsaran. Portant-me sobre les ones m’hi  trobaré al damunt. 

"Una tarda per mar i altres narracions", de Joaquim Ruyra. Narrativa curta a través de set relats escrits entre 1879 i 1903. 

Després, vinga vogar i mar enfora s’és dit. Anàvem a quatre rems, i en Canari portava el timó. Quin delit! Quin entusiasme! Que era de bon rebre, al front i a les galtes, el buf del vent, impregnat d’una polseta de ruixims! Un garbinet fresc, oratjós i joguiner volava en ample vol per la planura del mar, enravenxinant les ones sense embravir-les. Tot era vida i moviment. Arreu arreu, les ones corrien, rodolaven, saltironaven i tentinejaven amb moviments d’alegre embriaguesa. S’engallaven, traient unes crestes verdes, fines, diàfanes, que, banderejant, s’aprimaven fins a rompre’s en floquets d’escuma. Aquí s’empaitaven, amoroses, petonejant-se amb un decandiment esllanguit i graciós a l’assolir-se; allí s’esbadellaven suaument com una boca que esclafeix a riure. Com un estol de mainada tafanera, venien a palpar i colpejar els costats del gussi, a passar-li per dessota, pegant-li culada, o a esllomar-se bojalment en la roda de proa. 

I una altra narració de Joaquim Ruyra: "Mar de llamp" dins de "Marines i boscatges".

El mar, fatigat per la pressió que sofria, s'enfonsava a trossos, i es botia després amb un panteix pesat, que de moment se feia més visible. Grosses ones se rebentaven ja en la platja i llengüejaven escumoses fins als herbeis. I la remor llunyana augmentava ronca, profunda, solemne, distingint-se a pesar dels altres sorolls més balandrers que atabalaven l'aire. Era la grossa maror de fora, que s'anava atansant. Venia tota blanca d'escuma, fent cavalls enormes que a cada instant, en llurs bots, aixecaven més altes les gropes monstruoses. 



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada